Zwembad Hoek van Holland

Zwembad Hoek van Holland

HvH0001

Het 'Hoekse Badje' is vanaf 1966 een ontmoetingspunt voor dorpsbewoners. In de zomermaanden zijn er ook bezoekers uit de rest van de regio te vinden.

Buitenzwembad Hoek van Holland van Sportbedrijf Rotterdam aan de Cordesstraat 160 bestaat sinds 1966. Vanaf het begin tot 1993 lag er op het terrein een instructiebad, een ondiep bad dat veilig was voor mensen die nog niet goed konden zwemmen. Daarna werd een nieuw recreatiebad gebouwd en ziet het zwembad eruit zoals we het nu kennen. Zwembad Hoek van Holland, in de volksmond het ‘Hoekse Badje’, is altijd een ontmoetingspunt geweest in het dorp voor senioren en gezinnen met jonge kinderen. In de zomermaanden zijn er ook bezoekers uit de rest van de regio te vinden. 

Zwemmen in een woonwijk 
“Vroeger lag het zwembad tussen de duinen en het grasveld in, nu staan er huizen omheen”, vertelt Gerrit Neuman, badmeester bij het zwembad sinds 1980. “Ze zeggen wel eens, wie legt er nou een buitenbad aan in een woonwijk! Dan vertel ik dat het andersom is, eerst was er een bad en later een woonwijk. Als je hier gaat wonen, dan weet je dat je naast het geluid gaat wonen.” Bovendien is een buitenbad uniek volgens Luis Ramos, locatiemanager van Sportbedrijf Rotterdam, “We hebben niet zoveel buitenbaden in Zuid-Holland, terwijl mensen het met mooi weer juist superleuk vinden om buiten te zwemmen. Als je kleine kinderen hebt dan is het hier ook een veilige omgeving omdat er toezicht is.” Het buitenbad biedt ruimte: “hier kun je meteen recreëren, je legt je handdoek neer op het gras en je bent klaar”. Bezoekers kunnen ook terecht om wat te eten bij de foodtruck op het terrein. 

In je badjas op de fiets naar het zwembad 
Het zwembad is sinds de aanleg een ontmoetingspunt in de wijk. “Vooral vroeger was dat heel duidelijk”, aldus Gerrit. “Er was toen verder niets in het dorp, behalve het zwembad en de snackbar”. Nu ziet Luis dat nog sterk terug onder senioren in Hoek van Holland. “Het hele seizoen komt een vaste club senioren dagelijks banen zwemmen en een kopje koffie drinken. Zij hechten veel waarde aan zwemmen in de open lucht.” Het publiek is in het voor- en naseizoen heel lokaal volgens de twee. “Mensen komen hier in hun badjas op de fiets naar toe. De caissières uit Rotterdam die hier soms de kaartjes scannen moeten daar heel hard om lachen. Volgens mij is dat heel dorps.” 

Hoekenezen houden van hun badje 
In 2014 dreigde het zwembad te moeten sluiten vanwege bezuinigingen binnen gemeente Rotterdam. Massaal stond in Hoek van Holland een groep mensen op die het daar niet mee eens was en vormden Stichting Vrienden van het Hoekse Buitenbad. Het buitenbad is gebleven en de stichting vertegenwoordigt ook nu nog de bezoekers van het zwembad. Samen met Sportbedrijf Rotterdam organiseert de stichting verschillende activiteiten in het zwembad, zoals een badkuipenrace, kampeernachten of een luchtkussenfestijn. Luis: “Het is mooi te zien dat de Hoekenezen zo betrokken zijn bij dit bad. Zij zien het echt als ‘hun bad’. Dat is goed, want die betrokkenheid maakt het voor ons leuker. Ik hoef alleen maar te bepalen of het binnen de regels van onze organisatie past. Dat doen we in gezamenlijk overleg en dat gaat eigenlijk heel goed.” Bovendien biedt het bad reuring in het gebied. “De mensen willen echt niet dat deze plek verdwijnt, want als we open zijn lopen er weer kinderen door de wijk”, zegt Gerrit. 

‘Hoekse Badje’: een unieke plek in verleden en toekomst 
Zwembad Hoek van Holland blijft in ontwikkeling. Vorig jaar heeft Sportbedrijf Rotterdam bijvoorbeeld een waterglijbaan aan het terrein toegevoegd, “daar wordt gretig gebruik van gemaakt en trekt nieuw publiek”. Verder zijn de badmeesters aan het onderzoeken hoe ze meer jongeren naar het zwembad kunnen krijgen. Sociaal design buro Arttenders is bezig met het ontwikkelen van een ontwerp voor de buitenruimte in samenspraak met bewoners uit de buurt. “We willen het ‘Hoekse Badje’ nog aantrekkelijker maken, zodat het een unieke en herkenbare plek blijft en wordt voor de dorpsbewoners én voor toeristen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieDe Cordesstraat 160 3151 BN Hoek van Holland
ThemaSamen vieren & genieten
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.