Zaalvoetbalvrijwilliger Tom Plooij

Zaalvoetbalvrijwilliger Tom Plooij

HvH0020

Tom maakt zich hard voor een eigen plek voor jongeren in Hoek van Holland.

In Huis van de Wijk De Hoekstee in Hoek van Holland kunnen jongeren elke vrijdagavond zaalvoetballen. Vrijwilliger Tom Plooij begeleidt de jongeren bij het voetbal, samen met jongerenwerker Mees van Dijk.

Investeren in de jeugd 
Tom is nu vijf jaar betrokken bij het jeugdvoetbal in De Hoekstee. “Ik ben er ingerold via de voetbalvereniging”, vertelt hij. “Ik ben destijds gevraagd om als vrijwilliger basistraining te geven, dus zo is het begonnen.” Tom is geboren en getogen in Hoek van Holland en kent De Hoekstee goed. “Ik kom hier al jaren. Ik heb er op woensdagen gevoetbald en ik kwam er voor de jeugdactiviteiten. Voor mij is De Hoekstee echt jeugdsentiment.” Naast het zaalvoetbal op vrijdagavond is er voor jongeren in Hoek van Holland tegenwoordig niet veel anders te doen, aldus Tom. “Een jongerenhub die dagelijks open is zou veel voor ze betekenen. Er zou door de gemeente sowieso meer geïnvesteerd moeten worden in activiteiten voor jongeren. Daar liggen veel kansen. Dat zou beter zijn dan rondhangen bij McDonalds.”  

Meegaan in de positieve stroom 
Na het basisonderwijs gaan veel Hoekse jongeren naar een middelbare school buiten het dorp. Tom ging zelf naar de middelbare school in ’s-Gravenzande en volgde daar een opleiding business en management. Tom wil graag in Hoek van Holland blijven wonen en heeft ideeën voor het dorp. “De recente investeringen zijn vooral gedaan in het gebied rond het strand. Maar het is belangrijk om ook het dorp in die ontwikkelingen mee te nemen. Het echte Hoekse dorp is ook nodig aan een opknapbeurt toe. Met een aantrekkelijke dorpskern creëer je voor toeristen een plek om naartoe te gaan in de zomer, naast de boulevard en het strand. Als het dorp wordt opgekrikt, kun je mee in de positieve stroom.”  

In contact blijven 
Investeren in het dorp is ook belangrijk voor de gemeenschap van Hoek van Holland, zegt Tom. “Je hebt nog veel Hoekenezen van vroeger die hier zijn geboren en getogen. Later is Rotterdam erbij bijgekomen met weer nieuwe mensen, wat ook gezellig en leuk is. Het maakt het dorp heel divers.” Tom voelt zich echt thuis in de gemeenschap. “Als je op verschillende vlakken actief bent, heb je binding met de bewoners. Omdat ik altijd bezig ben met het voetbal, heb ik een goede band met de kinderen. Zij begrijpen mij, en andersom.” Daarnaast snapt hij goed dat sommige mensen er anders tegenaan kijken. “Als je minder mobiel bent of ouder, dan kom je minder vaak buiten en lees je de slechte nieuwsberichten over het dorp. En ja, dan zie je inderdaad dat er jongeren rondhangen. Maar dat komt omdat ze hier niks te doen hebben. Je moet voorkomen dat de energie tussen de oudere bewoners en de jeugd de verkeerde kant op gaat. Daarom moet je met de jongeren in contact blijven en ze iets te doen geven.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieMercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.