Youssef El Hachioui

Youssef El Hachioui

CR0006

Youssef zorg in zijn wijk voor verbinding, "want dat geeft vertrouwen"

Elk jaar nodigt Youssef El Hachioui wijkbewoners uit om mee te eten tijdens iftar: de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de ramadan. Wat begon als een gezellig samenkomen van mensen uit de straat is nu een jaarlijks buurtfestijn. 

Samen maak je de wijk 
“Het woord samenleving zegt het al: we leven hier samen, in deze mooie wijk. We hebben verbinding nodig, want dat geeft vertrouwen”, vertelt Youssef. Toen hij van Kralingen naar Crooswijk verhuisde kende hij niemand in de wijk. Hij moest contact gaan maken, bedacht hij, en dat deed hij door samen te eten tijdens de ramadan. Met financiële steun van de gemeente kon Youssef zijn idee voor een maaltijd met buurtgenoten realiseren. “Tijdens de ramadan heb ik mijn buren gevraagd om ’s avonds met ons aan tafel te gaan. De eerste jaren ging ik langs de deuren om mensen persoonlijk uit te nodigen. Eerst alleen de Schuttersstraat, daarna het Schutterskwartier en inmiddels nodigen we heel Crooswijk uit.”  

Iedereen mag aanschuiven 
Sinds 2009 kunnen buurtbewoners tijdens de ramadan gratis aanschuiven. Voor Youssef hoef je alleen een glimlach mee te brengen. “De eerste twee jaar kookte mijn vrouw voor iedereen. Daar krijgen we nu gelukkig hulp bij. Want inmiddels schuiven er zo’n 85 mensen aan.” Elk jaar probeert Youssef de avonden leuker te maken, bijvoorbeeld met een quiz of muziek. “Meteen na de eerste editie heb ik de bezoekers om feedback gevraagd. Daar stonden zulke mooie dingen in, dat inspireerde me om door te gaan.” Iedereen zit bij Youssef aan tafel: jong, oud, moslim en niet-gelovigen. “Veel wijkbewoners ontmoeten elkaar hier voor het eerst. En jongeren die eerder hebben meegegeten bieden hun hulp aan bij de voorbereidingen. Dat is mooi.” 

Verborgen eenzaamheid 
Youssef voelt zich thuis in Crooswijk. Het is een rustige wijk en een leuke mix van mensen, vindt hij. “Je hebt alles in de buurt en ik voel me hier veilig. Ik denk wel dat er veel armoede en verborgen eenzaamheid is in de wijk.” Hij vindt dat er meer activiteiten voor jongeren en senioren moeten worden georganiseerd. Ook is de wijk niet bepaald opgeruimd. “Er ligt vaak rommel op straat en sommige huizen kunnen nodig een onderhoudsbeurt gebruiken.” Vroeger was er een leefbaarheidsgroep die een keer per maand ging ‘wijkschouwen’. Bewoners gingen de wijk in om te kijken wat er verbeterd moest worden. “Daarbij werd samengewerkt met Woonstad en de deelgemeente. Ik mis het contact met Woonstad, die zie je nu niet meer. Net als de wijkagent. Dat is jammer.” 

Iedereen doet het anders 
In zijn verhalen hoor je hoeveel Youssef hecht aan verbinding tussen mensen. Zo deelde hij in coronatijd in samenwerking met de moskee voedselpakketten uit, bedoeld voor kwetsbare ouderen in de wijk. “Vanuit mijn geloof past het bij mij om het zo te doen. Het is belangrijk om anderen te laten weten dat er aan ze gedacht wordt.” Sinds de iftar maaltijden kijkt Youssef zelf ook anders naar mensen. “Iedereen doet de dingen op z’n eigen manier. Je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn. Maar als je daar voorbij kijkt is er zo veel dat ons verbindt.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkCrooswijk
LocatieBoezemdwarsstraat 1, 3034 EP Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://moskee-othman.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.