Xzieje-Maria dos Santos

Xzieje-Maria dos Santos

DHSM0001

Bij Xzieje kunnen kinderen gewoon zichzelf zijn en ontwikkelen ze zelfvertrouwen.

Kinderen moeten tegenwoordig veel. School, huiswerk, muziekles, sporten: volgens Maria dos Santos krijgen ze nog amper rust. Met Xzieje creëerde ze een plek waar kinderen even niets hoeven en gewoon zichzelf kunnen zijn. 

Werk als missie 
“Xzieje is ontstaan tijdens corona”, vertelt Maria dos Santos. “Omdat de kinderen toen niet naar school konden, werden ze opeens uit hun dagelijkse structuur gehaald. Dat was voor veel kinderen moeilijk.” Maria startte in coronatijd met het geven van gratis danslessen voor kinderen bij speeltuin Wiffel Waffel. “De gemeente zag de waarde daarvan in en koppelde mij aan sportregisseur Robert van den Harte van Sportbedrijf Rotterdam. Robert heeft mij ondersteund bij het opzetten van Xzieje. Ik vind mijn werk erg belangrijk, het voelt echt als een missie.” 

Begin bij de kinderen 
Maria’s bedrijf groeit langzaam maar zeker door. “Ik word op steeds meer plekken gevraagd om dansles te geven, bijvoorbeeld op BSO’s. De lessen zijn altijd afgestemd op de kinderen. Soms gooi ik ter plekke iets om omdat ik zie dat ze iets anders nodig hebben. Ik wil dat ze bij mij kunnen spelen, maar ook kunnen meedenken.” Maria’s lessen zijn een mix van dans, hoelahoep en mindfulness. “Het is niet in een woord te vangen, dus zelf noem ik het maar creatieve dans. Omdat ze iets nieuws leren, ontwikkelen de kinderen zelfvertrouwen. Ze worden bewust van zichzelf en hun eigen lichaam. Dat leren ze niet op school.” Maria’s droom is dat het schoolsysteem anders wordt ingericht. Het past niet meer bij de kinderen van nu, vindt ze. “Ook zou ik Xzieje willen uitbreiden naar lessen voor volwassenen vrouwen. Vaak wordt er gezegd: je moet bij de ouders beginnen, maar ik zie dat anders. Begin bij de kinderen, dan volgen de ouders uiteindelijk ook.” 

Kennis en kansen 
Maria woont sinds drie jaar in Schiemond: een rustige wijk dicht bij het water en Het Park. “Ik vind het één van de mooiste stukken van Rotterdam. Maar weinig mensen zien de schoonheid van dit deel. Schiemond wordt ook wel verwaarloosd, je ziet veel vuil op straat. Ik denk dat er ook veel armoede is. De kinderen krijgen hun ontbijt van school, dus dat zegt wel iets.” De wijk Delfshaven-Schiemond bestaat uit de delen Coolhaveneiland, Schiemond, Lloydkwartier en Historisch Delfshaven: “vier wijkdelen met grote verschillen”, zegt Maria. “Hier in Schiemond weten mensen niet bij wie ze moeten aankloppen als ze vragen hebben. Of waar ze geld kunnen krijgen voor een eigen initiatief. Het verschil tussen Schiemond en het Lloydkwartier is levensgroot, maar toch vallen we onder dezelfde wijkraad en hetzelfde gemeentebudget. Het vertrouwen in de maatschappij is hier laag. Dus het is belangrijk ervoor te zorgen dat alle wijkbewoners dezelfde kennis en kansen krijgen.” 

Opbouwen van vertrouwen 
Ondanks de uitdagingen in haar wijk kijkt Maria met een goed gevoel naar de toekomst. Het heeft tijd nodig om iets te laten groeien, weet ze. “Wel mis ik hier de saamhorigheid, het gevoel van een community. Mensen met verschillende achtergronden zou ik meer met elkaar verbonden willen zien.” Maria is een verbinder, maar ze kan niet alles alleen. “We hebben mensen nodig die niet opgeven en met liefde en geduld het vertrouwen in de wijk opbouwen. Laat de bewoners merken dat ze worden gehoord en gezien, en geef ze de ruimte om zich te kunnen ontplooien. Dan komt het goed, dat weet ik zeker.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDelfshaven-Schiemond
LocatieSchiemond, Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://xzieje.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.