Woonzorgcentrum De Schans

Woonzorgcentrum De Schans

BT0035

Gezellig en levendig woonzorgcentrum in het bruisende en multiculturele Delfshaven.

De Schans is een woonzorgcentrum voor ouderen aan de Jan Kruijffstraat, waar veel oud bewoners uit Bospolder-Tussendijken wonen. Museumdirecteuren brengen een bezoek aan De Schans en maken samen met de bewoners WijkMuseumboxen. 

Inleiding 
Museumdirecteur Luisa kwam op het idee een bezoek te brengen aan De Schans omdat haar buurman daar een tijd geleden naartoe verhuisde. Voor Luisa was hij een inspiratiebron omdat hij altijd zijn buurt schoon hield. In haar Museumbox vertelt Luisa waarom zij nu zelf iedere dag zwerfvuil gaat prikken in de wijk. Luisa wilde haar Museumbox graag aan haar voormalige buurman laten zien en dus werd het WijkMuseum naar De Schans gebracht. 

Persoonlijke kijk 
In het WijkMuseum BoTu geven de museumdirecteuren, tevens wijkbewoners, een persoonlijke kijk op het leven en de mensen in de wijk. Op een creatieve manier zijn hun levensverhalen uitgebeeld in tentoonstellingsboxen. Te zien is hoe zij uitdagingen in hun leven en in de wijk aangaan. De Museumboxen zijn bevestigd aan een fiets: een oer-Hollands vervoermiddel, symbool voor verbinding en beweging. De fiets kan overal in de wijk neergezet en bekeken worden. 

Zelf aan de slag 
De fiets is naar de zaal van De Schans gebracht waar bewoners zich hebben verzameld om ook hun eigen verhaal in een Museumbox te vangen. Met deze voorbeelden zien de bewoners wat de bedoeling is: hun levensverhaal of gevoel weergeven in een verhalenboxje. Dan gaan ze aan de slag, waarbij ze geïnspireerd en geholpen worden door de museumdirecteuren. 

Bloemen, vuil, katten, lieve moeder 
Mevrouw Babel put kracht uit bloemen en ziet de schoonheid ervan. Samen met museumdirecteur Angela maakt ze een box geïnspireerd op bloemen. De oud buurman van museumdirecteur Luisa maakt samen met haar een box over hemzelf: een oud Rotterdammer die altijd het vuil opruimt in de wijk. Het mooie is dat Luisa zijn taak nu heeft overgenomen in de wijk. Een mevrouw die haar katten zo lief vindt maakt een box met katten. Een vrouw uit Suriname die toen ze 31 jaar oud was naar Nederland kwam, altijd in de wijk is blijven wonen en het fijn vindt dat ze de levendigheid buiten nog zo mee kan maken, maakt haar box als een aandenken aan haar moeder Amalia. Het was zo’n lieve vrouw. 

Na deze bijzondere middag zijn de zelfgemaakte verhalenboxjes tentoon gesteld in de zaal van De Schans. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieJan Kruijffstraat 230, 3026 VP Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediawww.laurens.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.