Winkelcentrum Beverwaard

Winkelcentrum Beverwaard

BW0004

Bij Winkelcentrum Beverwaard kun je sinds 2002 terecht voor al je boodschappen. Het winkelcentrum kampt met uitdagingen zoals leegstand en overlastgevende jongeren

In Winkelcentrum Beverwaard kun je sinds twintig jaar voor al je boodschappen terecht. Er is een broodjeszaak, een drogisterij, een supermarkt maar ook een wijkhub en nog veel meer winkels te vinden. Bezoekers zijn over het algemeen tevreden met het plein maar zeggen dat het winkelcentrum met wat uitdagingen kampt. Naast de leegstand noemen het winkelend publiek en de winkeleigenaren de overlast door jongeren vervelend.  

Nooit meer weg 
Mohammed hoort met zijn achttien jaar bij de jongeren, maar in plaats van op het plein brengt hij de meeste tijd door in Toko Milobi, een van de winkels in het winkelcentrum.  Sinds vier maanden werkt hij hier met veel plezier. Hij kent de winkeleigenaar goed en ziet in hem een goede impuls voor het winkelcentrum. Mohammed zegt dat iedereen elkaar kent in Beverwaard. Hij woont er zelf al acht jaar en wil naar eigen zeggen nooit meer weg. De vaste klantenkring die naar de toko komt, zorgt voor gezelligheid: mensen ontmoeten elkaar in de winkel en blijven geregeld langer hangen voor een praatje.  

Een ruimte om te chillen 
Zelf gaat Mohammed in zijn vrije tijd vooral naar het centrum van de stad. Hij vindt het dus prima dat er in Beverwaard zelf niet veel te doen is. Maar hij ziet wel dat dat voor veel jongeren een groot gemis is. “Voor jongeren is hier weinig te doen en dan gaan ze hangen. Omdat ze bij elkaar komen in  groepjes stoken ze elkaar op en daar komt weer van alles uit voort. Vuurwerk op het plein bijvoorbeeld, daar kunnen de ouderen uit de buurt niet goed tegen.” Hij vertelt verder: “Vroeger kon je naar De Focus. Daar was een Playstation en een studio voor talentvolle jongeren. Nu is dat weg.” Volgens hem is voor jongeren een ruimte nodig waar zij elkaar kunnen ontmoeten en chillen, dan hoeven ze niet op het plein rond te hangen.  

Zwaaien naar ondernemers 
Angelique en Linda doen hun boodschappen op het plein en bevestigen de visie van Mohammed. Volgens Linda zou de wijk veel baat hebben bij een kinderboerderij. Volgens haar werken dieren therapeutisch. “Je wordt toch gelukkig als je een pony aait, ik wel in ieder geval.” Ook Linda wil nooit meer weg uit Beverwaard. Ze komt uit Overschie maar woont nu al vijftien jaar in de wijk. “Dit wordt een achterstandswijk genoemd maar het is net een dorpje.” Linda vindt het winkelcentrum heel bijzonder. “Ik zwaai hier naar alle ondernemers omdat ik met iedereen wel iets heb meegemaakt.” Angelique zegt dat het fijn is dat er veel speeltuinen in de wijk zijn maar voor kinderen ouder dan acht jaar is er niets te doen. Linda gaat hierop door: “Mijn kinderen gaan naar een hok in Ridderkerk, om te chillen, zelfs dat is hier niet.” 

Busje trap 
De 22-jarige Alicia loopt met Angelique en Linda mee. Zij denkt dat zij bij de laatste generatie hoort die busje trap buiten op straat speelde en in het buurtcentrum terecht kon om onder begeleiding te knutselen. Nu is er niks meer voor kinderen en groeien ze op met het idee dat het normaal is om de hele dag binnen te zitten met de telefoon. De drie vrouwen zijn het er over eens dat in de wijk meer voor bewoners, jong én oud, georganiseerd moet worden. Linda: “Gewoon dat mensen bij elkaar komen. Halloween was hier geweldig maar nu organiseert niemand meer wat. In De Focus is helemaal niks meer. Vroeger had je daar knutselmiddagen en hadden we ons eigen Zomercarnaval.” 

Sport- en muziekactiviteiten voor jongeren 
Voor de jongeren uit de wijk pleiten zij voor meer sport- en muziekactiviteiten. Ze roemen de organisatie ‘Sport op Maat’ omdat de initiatiefnemer hiervan zo goed inspeelt op wat jongeren willen. “Hij zou meer in de wijk moeten doen”, zeggen ze eensgezind. Maar naar hun idee wordt er nu veel te weinig georganiseerd voor jongeren én ouderen in de wijk.  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBeverwaard
LocatieOude Watering 198 3077 RD Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://winkelcentrumbeverwaard.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.