Wijkkrant Noorderzon010

Wijkkrant Noorderzon010

ON0005

Wijkkrant Noorderzon010 informeert over initiatieven, evenementen en ontwikkelingen in het Oude Noorden, de Agniesebuurt en Liskwartier/Bergpolder

Wijkkrant Noorderzon010 informeert bewoners over initiatieven, evenementen en ontwikkelingen in het Oude Noorden en de Agniesebuurt. Als fotograaf is buurtbewoner Johannes Odé al zo’n twaalf jaar actief bij de huis-aan-huiskrant. Met beeldverslagen probeert hij het karakter van Noord vast te leggen.

De wereld in beeld 
Zijn studie bouwkunde aan de TU Delft bracht Johannes naar de sloppenwijken van Mumbai, waar hij veldonderzoek deed naar verstedelijking. Zijn onderzoek vormde de basis voor een expositie in het Wereldmuseum in Rotterdam over urbanisatie in India. Daarna maakte hij jarenlang reportages voor organisaties als Unicef, Kerk in Actie, The Hunger Project, het Liliane Fonds en kindertijdschrift Samsam. Als fotograaf bracht Johannes de wereldse problematiek in beeld en maakte het daardoor herkenbaar. Nu maakt hij foto’s voor Noorderzon010, voor de wijkraden van Noord en voor de Facebook pagina NOORD010inbeeld. 

De wereld en de wijk 
Uit interesse voor zijn buurt fotografeert Johannes al jaren allerlei evenementen in de wijk. Zo kwam hij in contact met Ed de Meijer, initiatiefnemer van de wijkkrant. “Als ik werd uitgezonden, portretteerde ik mensen op zo’n manier dat de lezers het gevoel hadden dat het hun buren konden zijn. Eigenlijk zijn we allemaal buren; we zijn gewoon medemensen.” Inmiddels is hij vaste medewerker van de redactie van wijkkrant Noorderzon010. Ingegeven door de wijkraden of via het informele buurtcircuit, verslaat Johannes uiteenlopende zaken, van sociaal culturele evenementen, bewonersinitiatieven, wijkbijeenkomsten over bouwprojecten, tot schilder- en gedichtenworkshops voor bewoners. “Het belangrijkste is om contact te maken met de bewoners en de wijk een stem en een gezicht te geven”, vertelt hij. “Zo vergroot ik met mijn beeldtaal de herkenbaarheid van de buurt. Daarnaast bouw je een visueel en verhalend geheugen van de wijk op.”  

Belang van de wijkkrant  
De toegankelijkheid en tastbaarheid van een wijkkrant op de deurmat is voor veel bewoners belangrijk, zegt Johannes. “Met bondige teksten en foto’s vertellen we het verhaal over de buurt. Daarnaast bereiken we nog veel meer mensen dan via onze website.” Noorderzon010 is ook een kennisbron voor wijkinitiatieven en een plek waar je terecht kunt met vragen. In de krant is ook ruimte voor Noorderlink: een nieuwsbrief van de gemeente die bewoners zo’n twee keer per jaar op de hoogte brengt van werkzaamheden en andere gemeentelijke informatie.  

Toekomst van de wijkkrant 
De toekomst van Noorderzon010 is iets wat Johannes bezighoudt. Op de voorpagina staat nadrukkelijk aangegeven dat er ruimte is voor nieuwe verslaggevers. Johannes: “We werken met z’n drieën, maar als één van ons wegvalt zal de wijkkrant waarschijnlijk niet standhouden.” Johannes wil daarom graag nieuwe reporters aan de krant verbinden en staat open voor begeleiding van nieuwe verslaggevers. “Bij verslaggeving over de wijk is een representatieve blik belangrijk. De verschillende stemmen van de wijk moeten terug te vinden zijn in de krant. Het is daarom belangrijk om te investeren in de bewoners.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieSchoonoordstraat 19d 3036 XE Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.noorderzon010.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.