Wijkbewoner Yvonne Bosman

Wijkbewoner Yvonne Bosman

ON0008

Betrokken wijkbewoner Yvonne Bosman zet haar toewijding in voor de buurt

Yvonne Bosman (61) is geboren en getogen in Rotterdam. Na wat omzwervingen woont ze nu weer in het Zwaanshals, een buurt waar mensen nog echt naar elkaar omkijken. “Dit is Rotterdam oude stijl.” 
 
Zorg voor anderen 
Al sinds haar zeventiende werkt Yvonne in de zorg als ziekenverzorgster in verpleegtehuizen, het Deltaziekenhuis en in de wijk. Maar door haar versleten rug is ze inmiddels volledig afgekeurd. Dat betekent niet dat ze geen zorg meer draagt voor haar buurt. “Hier in Noord letten we op elkaar”, vertelt ze. “In het centrum heb je dit niet meer, ook niet in de buitengemeenten. In die flats kennen de buren elkaar niet eens. In het Oude Noorden zijn we heel close. Eigenlijk best uniek voor een multiculturele buurt als deze.” 
 
Roeping  
Na verhuizingen naar Capelle aan den IJssel en Gouda, belandde Yvonne in Middelharnis waar ze actief was als vrijwilliger en uitjes begeleidde voor verstandelijke gehandicapte kinderen. Terug in Rotterdam zette ze haar toewijding in voor de buurt. Het zware werk in de zorg zag Yvonne als belangrijk onderdeel van wie ze is. Het was haar roeping. Maar voor haar gevoel werd het vak door de jaren heen steeds meer uitgehold. “Het werk verschoof van professionele verzorgers naar vrijwilligers, en efficiëntie werd steeds belangrijker. Dat betekende minder tijd voor de patiënt.” 

Woord en daad 
Yvonnes betrokkenheid helpt ook bij de soms stroeve communicatie met instanties, zoals de woningbouwcorporatie. Als je bij Woonstad iets gedaan wilt krijgen moet je heel hard dwingen, is haar ervaring. “Omdat dat voor buren met een migratieachtergrond vaak een hoge drempel is, heeft de buurt nu een appgroep. Soms komen we een avond bij elkaar om informatie uit wisselen, dingen uit te leggen en met elkaar af te stemmen. In de communicatie met Woonstad is er dan duidelijkheid en wordt er met één mond gesproken.” 
 
Gezellige straat 
Voor de buurt zet Yvonne zich op allerlei manieren in. “Ik babbel met iedereen. Als mensen problemen hebben of ergens mee zitten, dan help ik ze.” Het organiseren van een gezellige avond tussen Kerst en oud en nieuw, het schoonhouden van de buurt of de gevaarlijke beplanting voor honden weghalen: het houdt de buurt schoon en netjes en vergroot de saamhorigheid. “Wij willen onze straat gezellig hebben en leuk met de buurtjes omgaan. Mensen hebben daar veel voor over.” 
 
Klaarstaan voor elkaar 
De meeste nieuwbouwprojecten in de wijk zijn erop gericht om nieuwe bewoners uit een hogere inkomensklasse aan te trekken. Daardoor verandert de samenstelling van de wijk behoorlijk. Om alle groepen bij elkaar te brengen, vindt Yvonne het belangrijk om ook iedereen bij de buurtactiviteiten te betrekken. “Je moet belangstelling voor elkaar tonen. Dan heb je al veel gewonnen. Als je iets geeft, dan doen mensen ook iets terug.” Hoewel het contact met nieuwkomers in de wijk in het begin nog afstandelijk is, doet Yvonne er alles aan om de samenhang in de buurt te behouden. “Niet alleen met de buren, maar met de hele wijk moeten we voor elkaar klaarstaan. Als je ziek bent moet iemand voor je zorgen, de boodschappen doen, je kinderen ophalen of je hondje uitlaten. Dat doen wij dan. Wij willen het gezellig maken en houden, want het is al ongezellig genoeg.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieZwaanshals 23A 3036 KB Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.