Wijkbewoner Teun Griffioen

Wijkbewoner Teun Griffioen

PeZw0001

Teun Griffioen kwam in 1968 in Zuidwijk wonen en was vanaf de eerste dag betrokken bij de wijk

Teun Griffioen kwam in 1968 in Zuidwijk wonen en was vanaf de eerste dag betrokken bij de wijk. Inmiddels is Teun in de negentig en doet hij het iets rustiger aan. 
 
Interesse in de wijk 
Eind jaren zestig verhuisde Teun van Charlois naar Zuidwijk. Hij had grote belangstelling voor de wijk en volgde de ontwikkeling van de deelraad en de plannen voor wijkgebouw Larenkamp en buurthuis Phoenix op de voet. Zo kwam Teun ook in aanraking met het dienstencentrum waar hij samen met andere vrijwilligers allerlei klusjes en het tuinonderhoud deed en ook maaltijden bezorgde. 

Een wijkgebouw voor iedereen 
In 1973 werd wijkgebouw Larenkamp feestelijk geopend door de burgemeester. Het gebouw kreeg meteen allerlei functies voor alle mensen uit de wijk. Deelgemeente Charlois vergaderde er, het was een repetitieruimte voor het koor The Credo Singers, de thuisbasis voor het jeugdtheater en er waren uitvoeringen van muziekschool SKVR. Teun was er kind aan huis: als je iets zocht in het gebouw, dan wist Teun de weg.  

Grote namen op de planken 
Door de jaren heen zijn er ook heel wat theatervoorstellingen in de Larenkamp geweest, vertelt Teun. “Er kwamen grote namen uit die tijd, zoals Ramses Shaffy, Seth Gaaikema en Joop Doderer. Ja ja, we haalden ze allemaal binnen hoor!” Ook werd er een taptoe gehouden op het Slingeplein met verschillende muziekkorpsen. “Dankzij de inbreng van een enthousiaste groep mensen hebben we samen heel wat leuke dingen kunnen doen.” 

Heimwee naar De Larenkamp 
Teun maakt nog altijd dagelijks zijn ommetje door de wijk. Zo nu en dan stapt hij het Huis van de Wijk ‘Middelpunt’ binnen. De centrale ontmoetingsplek die in de plaats is gekomen van de inmiddels gesloten Larenkamp. Helaas is de sfeer er wel anders dan in het vroegere wijkgebouw, vindt hij. “In de jaren zeventig was de Larenkamp een wijkgebouw met kinderopvang, maatschappelijk werk, een huiskamer, bibliotheek en een theater ineen. Er konden wel tweehonderdvijftig man in en er werden allerlei activiteiten georganiseerd. Jammer genoeg is het wijkgebouw in 2005 met de grond gelijk gemaakt.” 

Waardering voor zijn inzet 
De Larenkamp had destijds een belangrijke sociaal maatschappelijke functie. Dat mist Teun nu in de wijk. “Het dienstencentrum hield de ouderen in de gaten en in de huiskamer kon je gezellig een potje klaverjassen. Tegen een kleine vergoeding konden mensen allerlei diensten aanvragen, zoals een pedicure of een klusje in huis.” Teuns enorme inzet voor de wijk werd altijd zeer gewaardeerd. Ook door stichting Ons Rotterdam, die hem in 2015 uitriep tot Rotterdammer van het Jaar. In 2004 ontving hij de Erasmusspeld als waardering voor zijn vrijwilligerswerk in Rotterdam en in 2005 werd Teun door de koningin benoemd als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Maar dat is niet alles. “Ik heb ook een eigen bankje in de wijk, een boom aan het Levenspad en een tegel met mijn handafdruk”, zegt Teun trots.  

Potje voor leuke dingen 
Ondanks zijn respectabele leeftijd zit Teun nog altijd niet stil. Met de opbrengsten van activiteiten die in Zuidwijk worden georganiseerd heeft de wijk nu een eigen fonds opgebouwd. Daardoor is er genoeg geld is om leuke dingen te doen, vertelt Teun. “Als je een clubje bent kun je geld aanvragen voor een activiteit in de wijk. Samen met Stichting Bewonersfonds subsidiëren we nu twee speeltuinen, een loopgroep, een bejaardengezelschap en nog een aantal organisaties.” 

Een handje helpen 
“Als vrijwilligers organiseren we telkens weer iets anders om de mensen in de wijk te helpen”, zegt Teun. “Zo gingen we bij de bejaarden de plantjes water geven en hebben we in twee bejaardentehuizen op de Dag van de Zorg alle verpleegkundigen in het zonnetje gezet. Met Kerst doen we altijd iets extra’s voor de Voedselbank.” Ondanks de veranderingen in de wijk wil Teun er niet weg. “Ik zou nergens anders willen wonen. Dit is waar ik hoor.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkPendrecht Zuidwijk
LocatieSlinge 250 3085 EX Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.