Wijkbewoner Sofia Gribi

Wijkbewoner Sofia Gribi

PeZw0004

Bij College '53 begeleidt Sofia Gribi jongeren uit Pendrecht bij hun huiswerk en schoolprojecten

Bij College ‘53 begeleidt Sofia Gribi jongeren uit Pendrecht bij hun huiswerk en schoolprojecten. Hoewel ze pas zeventien jaar is kan Sofia de jongeren goed begeleiden. 
 
Kop thee met een koekje  
De zeventienjarige Sofia zit in 6 VWO en werkt twee dagen per week bij College ‘53: een onderwijscentrum in Pendrecht waar tieners van elf tot zestien jaar vier keer per week terecht kunnen om gratis (on)begeleid te leren. “Bij College ‘53 ben ik huiswerkbegeleider en een aanspreekpunt voor jongeren”, vertelt Sofia. “Ik zou zo twintig euro per uur kunnen vragen, maar veel ouders kunnen huiswerkbegeleiding niet betalen. Het geld is ook niet zo belangrijk: ik vind het veel leuker om met een koekje en een kop thee samen huiswerk te maken.”  

Rotterdams karakter 
Sofia groeide ook zelf op in Pendrecht, maar had geen binding met de wijk. “Ik voelde me er niet prettig, het was onveilig. Je hoorde het hele jaar door vuurwerk en soms was er een schietpartij in de buurt. Ik dacht: waarom woon ik hier?” Het onveilige gevoel trekt nu langzaam maar zeker weg. De vooruitgang maakt haar trots. Volgens Sofia dragen sociaal maatschappelijke projecten, vernieuwing in de wijk, straatverlichting etc. bij aan de verbetering van Pendrecht. “Er zijn veel huizen in de wijk gerenoveerd en gebouwd. Hierdoor zijn er nieuwe mensen gekomen met een frisse blik op de wijk. Het is een nieuwe start om de wijk te verbeteren.” Gelukkig blijft Pendrecht een afspiegeling van de diversiteit van de stad, zegt Sofia. “Het Rotterdamse karakter is gebleven.” 

Grote zus 
In leeftijd scheelt Sofia niet veel met de jongeren die ze begeleidt bij College ‘53. Toch kan ze hen goed helpen om betere cijfers te halen. “Enkele jongeren noemen mij ‘grote zus’, maar ik vind het raar om die rol toe te eigenen. Het zijn ook gewoon mijn buurjongens- en meisjes.” Mede door haar hulp ziet Sofia dat de jongeren betere cijfers halen. “Als ze op tijd aangeven dat ze een toets hebben komt het wel goed. Achteraf vraag ik altijd hoe het ging.” De betrokkenheid van ouders is ook erg belangrijk, vindt Sofia. “Het helpt wanneer ouders educatie en begeleiding belangrijk vinden; dat maakt dat wij als College’53 goed kunnen begeleiden. School is een belangrijk instituut in je leven waar je toekomst wordt bepaald. Als ouders en jongeren daar het nut van inzien kunnen jongeren zich ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.”

Geef mensen iets te doen 
Sofia hecht veel waarde aan het opleiden van mensen. “Of het een studie is of werk: geef mensen een positieve bezigheid. Zorg dat iedereen gezien wordt en in waarde erkend, dat is belangrijk voor ieders ontwikkeling. Ook de gemeente kan daarbij helpen.” Sofia doelt hiermee op het STAP-budget, waarbij je elk kalenderjaar duizend euro kunt aanvragen voor het volgen van een opleiding. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkPendrecht Zuidwijk
LocatiePlein 1953 63 3086 EE Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.instagram.com/plein1953/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.