Wijkbewoner Ria van der Torre

Wijkbewoner Ria van der Torre

OCW0005

Betrokken wijkbewoner Ria van der Torre organiseert activiteiten oor oudere buurtbewoners is actief in de buurtwinkel

Ria van der Torre verhuisde in 1986 naar de wijk Wielewaal in Charlois. Door haar prettige woning, haar groene tuintje en de rust ziet Ria zichzelf wel oud worden in de wijk. Maar stilzitten doet ze niet. Ria is actief in de buurtwinkel, regelt eens per week het eten voor oudere buurtbewoners en is lid van de knutselclub.

Eetclub voor ouderen
“Het is belangrijk dat iemand opkomt voor de mensen hier”, zegt Ria. En dat doet Ria al jaren. “Veel ouderen in de wijk wonen alleen. Dan heb je elkaar echt nodig. Als ik thuis op de muur klopt, komt er meteen iemand kijken of er wat is. Dat moet je hebben.” Acht jaar geleden werd in de wijk een eetclub opgericht voor oudere bewoners. In samenwerking met ASVZ, een woongemeenschap voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking, werd twee keer per week warm gegeten in Eetcafé Sjaars. “Op dinsdag en donderdag konden de senioren er terecht. Als je achteraf eten wilde meenemen dan deden ze het voor je in een bakje. Soms zaten hier wel vijfentwintig mensen gezellig samen te eten.” 

Een bakkie koffie
Toen de coördinator ermee stopte nam Ria de organisatie van de eetclub over. Maar door corona is het helaas minder geworden, vertelt ze. “Nu eten we een keer in de week en halen we het eten af, want we mogen nog niet met z’n allen aan tafel.” De etensclub is de afgelopen jaren kleiner geworden en heeft nu ongeveer twaalf leden, voornamelijk bewoners uit de oude woningen van Wielewaal. “Gelukkig komen we wel weer bij elkaar voor een bakkie koffie. Dat kost niks.”

Barbecue op Burendag
Ook is Ria geregeld te vinden in de buurtwinkel. “Wij zitten er op maandagmiddag met de knutselclub. Op dinsdagavond gaan er mensen klaverjassen. Vroeger deden we ook lijndansen, daar was veel animo voor.” Samen met de buurtwinkel organiseren de ouderen allerlei activiteiten voor de wijk. “We maken bijvoorbeeld kerstspullen, of leuke dingen voor Pasen. Ook organiseren we jaarlijks een barbecue tijdens de nationale Burendag. We zetten dan een tent op in de tuin bij degene die barbecuet. Die dag geven we ook iedereen een presentje, gemaakt door de leden van de knutselclub.”

Spanning in de Wielewaal
Het is het afwachten wat er gaat gebeuren met de buurtwinkel, want het pand staat op de lijst om gesloopt te worden. Ook is er spanning met een groep mensen die activiteiten organiseert in het nabijgelegen Wielewaalhuis. “Tot op heden kunnen we nog in de buurtwinkel terecht. Maar waar we daarna naartoe gaan weet ik niet. Er is ook een splitsing in de wijk gekomen: de één mag de ander niet en andersom. Vandaar dat wij apart in de buurtwinkel zitten.” Ria zou het liefst zien dat iedereen weer met elkaar door een deur kan. “We willen de knutselclub en eetclub houden, want we vinden het allemaal hartstikke leuk. Ons cluppie blijft wel, maar of het gaat integreren met de anderen op de nieuwe plek, dat ligt aan de mensen zelf.”

Ria van der Torre is begin 2023 overleden.

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOud-Charlois Wielewaal
LocatieClemensstraat 111 3082CE Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.