Wijkbewoner Peter van Arkel

Wijkbewoner Peter van Arkel

KAW0002

Betrokken wijkbewoner Peter vindt een goede leefomgeving ieders verantwoordelijkheid

Op De Kop van Zuid, het havengebied aan de zuidkant van de Erasmusbrug, vind je mensen uit alle windstreken. Omdat de kosmopolitische buurt omringd is door water, trekken de kades, woontorens en pakhuizen veel toeristen. Bewoner Peter van Arkel geeft een rondleiding door zijn wijk. 

De woelige baren 
“We wonen hier met zo’n drieduizend mensen in één van de duurste buurten van Nederland”, vertelt Peter. De Maas en binnenhavens zijn sfeerbepalend op de Kop van Zuid. Op en om het water is altijd iets te zien. “De Maas is een continu spektakel, met allerlei schepen die langskomen en van alles wat er op het water gebeurt. Dat maakt het hier zo leuk.” 

Actieve VvE 
Peter is medebewoner van de woontoren New Orleans en voorzitter van de Vereniging van Eigenaren. Om de kwaliteit van het gebouw op niveau te houden, is het bestuur zeer actief. “We hebben de afgelopen jaren gezorgd dat het zwembad en de gym werden opgeknapt. De sauna is opnieuw ingericht, er is geverfd, de garage is aangepakt en we hebben een daktuin. Het is best luxe waar wij wonen, dus wij zitten er achteraan dat er daadwerkelijk iets wordt gedaan in het gebouw. En dat het netjes blijft.”  

Rust in de wijk 
In de negentiende eeuw was de Wilhelminakade de verzamelplaats voor migranten die voorgoed vertrokken naar een beter leven in de Verenigde Staten. Anno 2022 komen er cruiseschepen uit de hele wereld aan. Voor toeristen en Rotterdammers vind je op de Kop van Zuid allerlei kunst- en cultuurinstellingen, horecagelegenheden, winkels en hotels. “Dat maakt de pier een hotspot, maar het is ook een Rotterdamse woonwijk”, zegt Peter. “Mijn schoonvader van 88 jaar oud woont hier en die heeft zijn rust nodig. Net als mijn buurman die piloot is en de overbuurvrouw die in de zorg werkt. Er zijn hier maar weinig rustmomenten. Die balans is moeilijk te vinden.”  

Afvalprikken 
Een betere leefomgeving is ieders verantwoordelijkheid, vindt Peter. “De gemeente kan hier niet alles oplossen, we moeten het met elkaar doen.” Als voorbeeld van een goede samenwerking gaan de bewoners elke eerste maandag van de maand samen zwerfvuil prikken. “De enorme hoeveelheid teringzooi die hier ligt is een grote bron van ergernis. Overigens maakt het prikken niks uit, want de dag erna is het precies hetzelfde. Maar het is wel gezellig.” 

Meer aandacht voor buurtkinderen 
“Er wordt veel gesloopt, gebouwd en gerenoveerd; dat is fantastisch om met je neus boven op te staan. Die dynamiek vind ik geweldig”, zegt Peter. Meer woningen zijn nodig, maar naast beton vindt hij meer zaken belangrijk voor de wijk. Zoals meer groenvoorzieningen. “De komende jaren verrijkt de gemeente de stad met parken en groene pleinen. Als één van de zes groenprojecten komt hier een drijvend park op het water. Daar ben ik trots op.” Ook zouden er meer speelmogelijkheden moeten komen voor de kinderen, vindt hij. “Er moet meer aandacht komen voor de kinderen in de wijk. Er is te weinig voor hen te doen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKatendrecht Wilhelminapier
LocatieWilhelminapier Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.