Wijkbewoner Orsine Muntslag

Wijkbewoner Orsine Muntslag

LO0004

Betrokken wijkbewoner Orsine Muntslag staat altijd klaar om mensen te helpen

Met de intrek van Stichting SOL (Samen Ondernemend Leren) in het Huis van de Wijk in Lombardijen verwacht Orsine Muntslag snel verbetering in haar buurt. De stichting verbindt buurtbewoners met sociale netwerken; iets waar ook Orsine zich voor inzet. 
 
Sociaal dier 
“Ik ben een sociale duizendpoot met voelsprieten”, lacht Orsine. Sinds 1996 woont ze in Lombardijen en is er lid van de wijkraad. “Met en voor bewoners organiseer ik allerlei activiteiten in de wijk. Daarvoor luister ik goed naar wat er speelt, zodat ik kan inspelen op de behoeftes.” Een van de aandachtspunten waar Orsine zich voor inzet is de woonomstandigheden van veel kinderen in Lombardijen. “Ze wonen in flats en spelen daardoor te weinig buiten. Buitenspelen is juist belangrijk voor hun gezondheid en ontwikkeling. Daarom organiseer ik nu allerlei activiteiten op de woensdagmiddag waardoor kinderen buiten komen en met elkaar in contact.” Haar moto is: ''Laat de kinderen kind blijven, zij zijn de toekomst van morgen.'' 

Samen leuke dingen doen 
In het Huis van de Wijk kunnen kinderen op woensdag komen spelen, sporten en knutselen. Er is ook een kleine bibliotheek waar Orsine lezen stimuleert door voor te lezen. Soms maakt de groep een uitje naar de kinderboerderij of het theater. Ook de ouders worden intensief bij de activiteiten betrokken. “Het is niet de bedoeling dat de ouders thuis blijven tijdens de activiteiten. Ook voor de kinderen is het leuk als papa, mama, opa of oma meegaat. Zo ervaren de ouders of verzorgers wat hun kind meemaakt en kunnen ze er ‘s avonds aan de eettafel samen over praten.”  

Altijd klaar om te helpen 
Orsine ervaart Lombardijen als een echte familiewijk. “Het is ons kent ons als in een dorp”, zegt ze. Omdat iedereen haar kent, noemen buurtbewoners Orsine meestal buurvrouw of oma. Door haar interesse, inzet en sterke band met de wijk komen mensen naar haar toe met allerlei vragen. “Ik sta altijd klaar om mensen te helpen. Als ik het niet zelf kan oplossen, stuur ik ze door naar de juiste hulpverlener of instantie. Daarna hou ik contact om te zien of het probleem is aangepakt en alles goed verloopt.” 

Kinderactiviteiten 
Ook organiseert Orsine sinds 2012 kinderactiviteiten bij speeltuin Pascal. Ieder jaar maakt zij een activiteitenplanning voor het hele jaar. De activiteiten uitvoeren doet zij niet alleen. “Als er een activiteit is dan benader ik kort daarvoor spontaan mensen om te helpen. Iedereen wil altijd graag helpen omdat zij het belangrijk vinden om iets te doen voor hun wijk. Naast alle vrijwilligers worden de kinderactiviteiten mogelijk gemaakt dankzij Opzoomer mee, Stichting SOL, Stichting KIDS, de Petrakerk en enkele bewoners van de Zonnetrap.” 

Vrijwilligerswerk 
In de wijk wonen veel alleenstaande moeders en is werkeloosheid een groot probleem. “Als mensen geen baan hebben, stimuleer ik ze om vrijwilligerswerk te doen. Dan creëer je een netwerk waar je altijd iets aan hebt. Ook komen ouderen vaak vertellen dat ze zich vervelen en willen ze dat er activiteiten voor hen worden bedacht. Ik heb goed nieuws, die komen er in het nieuwe jaar!” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkLombardijen
LocatieLombardijen Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.