Wijkbewoner Inge Boom

Wijkbewoner Inge Boom

BW0003

Actieve wijkbewoner Inge Boom helpt met Bewoners van Beverwaard graag mee bij het organiseren van activiteiten in de buurt

Inge Boom woont al meer dan 27 jaar in Beverwaard. Geboren in Rotterdam-West en na jaren in Blijdorp te hebben gewoond is ze samen met haar man verhuisd naar Beverwaard. Het was nooit echt haar bedoeling richting Zuid te gaan maar in haar huidige huis heeft ze het prima naar haar zin. Inge is een actieve bewoner van Beverwaard die graag meehelpt bij het organiseren van activiteiten in de buurt. Zoals bij de ouderenvierdaagse, het grote Halloween feest en de ouderen barbecues. Vooral de wintermaanden zijn erg druk, zegt Inge, omdat er dan veel feesten achter elkaar georganiseerd moeten worden. 

De komst van het AZC 
Zo’n acht jaar geleden kwam er in de Beverwaard een AZC. Daar waren veel bewoners het niet mee eens. Daarom werd een actiegroep tegen het AZC, Beverwaard zegt Nee, opgericht en lieten de bewoners flink van zich horen. Vanuit die actiegroep werd Inge samen met anderen gevraagd om te helpen bij het organiseren van feestelijke activiteiten voor de buurt. Deze groep noemt zich Bewoners van Beverwaard.  “Zo is het ontstaan en is er toch iets positiefs uit dat hele gebeuren gekomen”, aldus Inge. 

Een halve boot 
In een groot leegstaand pand kon Inge samen met een groep vrijwilligers uitpakken. Ze bouwden er een decor voor Halloween en een Sint Huis. “Dat was leuk, zo groots. We konden een halve boot bouwen, met pakjes en de hut van Sinterklaas waarin de kinderen zijn bed zagen staan.” Wat Inge inspireert zijn de reacties van de mensen waarvoor de activiteiten worden georganiseerd. “Soms zeggen ze wel negen keer op een avond ‘dankjewel’ en dat is leuk! Maar ook als ze niets zeggen hoor. Ik zie die gezichtjes, en ik zie hoe blij ze van de activiteiten worden.” 

Hulpjes uit de wijk 
De groep vrijwilligers bestaat uit zo’n acht à tien mensen en samen bepalen ze wie wat doet. Inge ziet zichzelf als een van de hulpjes uit de wijk maar neemt liever niet het voortouw. “Ik ben een actieve bewoner die meehelpt bij dingen die georganiseerd worden. Want als wij niets doen is er hier niets. Maar dan ook echt niets.” Helaas sluiten niet veel nieuwe bewoners zich aan bij de groep. Dat heeft volgens Inge met het bereik te maken. Immers niet iedereen leest altijd alles, heeft Facebook of bezoekt het wijkplatform LikeJeWijk. 

Geen plekken en activiteiten voor jongeren 
Inge denkt dat het ook komt omdat Beverwaard niet altijd even leuk is geweest. Wat betreft de toekomst ziet ze niet snel iets veranderen. Het winkelcentrum Beverwaard staat inmiddels half leeg, dat draagt niet bij aan het gevoel van saamhorigheid. Waar mensen vroeger in het winkelcentrum nog wel eens bleven hangen voor een praatje, gaan ze nu heel gericht een boodschap doen om vervolgens meteen naar huis te gaan. Inge vindt dat jammer. Ook zijn er volgens haar in de wijk geen plekken en activiteiten voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. “Daar is helemaal niets voor. Geen sport of activiteiten. Er was vroeger een honkbalveld maar dat moest verdwijnen voor het AZC.” 

Niet gehoord 
Inge weet dat veel mensen het idee hebben niet gehoord te worden. “Ik zeg wel eens: als het gevroren heeft, zijn wij de laatste waar er gestrooid gaat worden. Meestal lopen wij hier zelf met pakken zout om weg te kunnen komen met de auto.” Toch wil ze niet weg uit de wijk. “Ik blijf hier tot mijn dood. Ik weet wat ik hier heb en niet wat ik ergens anders krijg.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBeverwaard
LocatieBeverwaard Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.