David Zee

David Zee

KAW0005

David Zee weet alles over de geschiedenis van de Chinezen op Katendrecht en geeft sinds 2011 rondleidingen vanuit Verhalenhuis Belvédère

David Zee weet alles te vertellen over de eerste Chinese inwoners van Katendrecht. De boeiende verhalen vertelde hij eerder in de krant, in een documentaire van RTV Rijnmond en in het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de NPO. Om zijn kennis en familiegeschiedenis te waarborgen werkt hij nu aan een boek. 

Heftige geschiedenis 
De geschiedenis van Chinezen in Nederland is tamelijk onbekend, vertelt David. “Dat merk ik als ik mijn verhalen vertel: mensen zijn vaak compleet gechoqueerd als ze horen wat de Chinezen in Nederland hebben meegemaakt. Het is ronduit een schokkende geschiedenis.” Onder de naam ‘Ga mee een Kapie maken’ geeft David sinds 2011 rondleidingen waarbij hij vertelt over de Chinezen en het vroegere Katendrecht. “Katendrecht was al voor de Tweede Wereldoorlog de eerste zwarte wijk van Nederland. Toen ik in de jaren zestig naar de basisschool ging zaten er Chinese, Surinaamse en Joegoslavische kinderen bij elkaar in de klas. Het was toen al een gemixte buurt.” Davids verhalen en rondleiding starten in Verhalenhuis Belvédère waar hij zijn familiegeschiedenis vaak deelt. “Op de grote muurfoto in Belvédère zie je mijn Chinese opa met mijn Nederlandse oma die op Katendrecht is geboren. Mijn vader staat in het midden.” 

Avontuurlijk opgroeien 
In 1911 kwam Davids Chinese grootvader tijdens een zeeliedenstaking voor de eerste keer in Nederland. Niet lang daarna begon de Chinese handel in tabak en opende in 1922 het eerste Chinese restaurant op Katendrecht. Davids grootvader kwam meerdere keren naar Nederland en in 1920 is hij er gebleven. Hij trouwde met een Kapenese vrouw en kreeg met haar zes kinderen. Een van hen is de vader van David, die opgroeit op Katendrecht, en ook hij trouwt met een Nederlandse vrouw. “Ik ben in 1962 op Katendrecht geboren en ben er opgegroeid. Het was niet altijd makkelijk met een groot gezin in een driekamerwoning, zonder warm water.” Toch kijkt David terug naar een gelukkige jeugd. “Het was hier vroeger heel avontuurlijk, als kind kon je ontzettend ravotten. Al die loodsen en zeelui zorgden voor een bepaalde sfeer.”  

Slechte reputatie 
Katendrecht was lange tijd een havenkwartier met veel horeca, hotels, cafés, prostitutie en een heus Chinatown. “Als ik op de middelbare school vertelde dat ik uit Katendrecht kwam, kreeg ik meteen de vraag of mijn moeder een hoer was. Dat was de reputatie van Katendrecht. Veel van mijn vrienden mochten er niet eens komen van hun ouders. Nu betalen mensen er bijna een miljoen voor een huis.” De wijk is erg veranderd, vindt David. “In de nieuwbouw wonen nu dertigers en veertigers die op het hoogtepunt van hun carrière zitten. Ze hebben een goed betaalde baan waardoor ze zich een dure woning kunnen permitteren. Maar deze nieuwe bewoners hebben geen hart voor Katendrecht waardoor de wijk haar identiteit verliest. Het wordt een buurt zonder enige samenhang omdat er te veel verschil in inkomen en opleiding is. Helaas wordt het ook niet echt gestimuleerd om daar iets aan te doen.” 

Geen woning voor een Kapenees 
Om de bewoners van Katendrecht met elkaar te verbinden is de campagne ‘Ken je de Kaap aan?’ gestart. Maar David krijgt een bittere smaak van de veranderingen die Katendrecht doormaakt. “Het is een rustige en nette woonwijk geworden. Op zich prettig, maar de gewone Katendrechter kan hier geen huis meer krijgen.” Davids familie en oude vrienden wonen nog wel op de Kaap, dus is hij er zeker drie keer per week te vinden. Maar als echte Kapenees kan ik zelf niet meer op Katendrecht wonen. Dat maakt me triest.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKatendrecht Wilhelminapier
LocatieRechthuislaan 1 3072 LB Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.