Wijkbewoner Carlos Wouter

Wijkbewoner Carlos Wouter

DHSM0007

Plantendokter Carlos verzorgt naast zijn groene oase thuis ook het groen op meerdere plekken in de wijk.

Als bewoner van Schiemond bekommert Carlos Wouter zich om de groene plekken in zijn wijk. Zijn grote trots is het groenproject Schiemond aan de Maas: een buurttuin aan het water met picknickbanken en bloembakken. 

Van Curaçao naar Nederland 
Carlos Wouter werd 52 jaar geleden geboren op Curaçao en woont vanaf zijn 18e in Nederland. Na zijn studie had hij allerlei baantjes, maar het overlijden van zijn vader in 2020 bracht hem onverwacht terug naar Curaçao. Dat was een keerpunt voor Carlos. “Ik dacht: wat ga ik doen? Blijf ik op Curaçao of ga ik terug naar Nederland?” Hij besloot tot het laatste. “Nederland is altijd goed voor mij geweest en nu wil ik iets teruggeven.” 

Plantendokter 
Inmiddels heeft Carlos de bijnaam ‘de plantendokter’ gekregen. Naast zijn groene oase thuis verzorgt hij ook het groen op meerdere plekken in de wijk, waaronder bij evenementenlocatie OASE. Carlos bruist van de energie en loopt over van ideeën. Zijn grootste wens is om mensen met elkaar in contact te brengen door middel van mooie plekken in de buitenruimte. Op een zaterdagmorgen besloot hij daarom bij twee berkenbomen voor zijn huis tuintjes aan te leggen. Een medewerker van OASE fietste toevallig langs en maakte een praatje. “Ze zochten iemand die betrokken was bij de buurt en iets met planten heeft. Die beschrijving paste perfect bij mij, dus kon ik aan de slag.” 

Op adem komen 
Zo raakt Carlos betrokken bij campagnebureau Groenemorgen dat groenprojecten in Rotterdam realiseert. Samen met de wijkbewoners verzamelde hij ideeën die leidden tot buurttuin Schiemond aan de Maas: een plek aan het water met picknicktafels, bloembakken en tekeningen gemaakt door kinderen. “Er was behoefte aan een plek waar mensen kunnen zitten om de boel de boel te laten”, zegt Carlos. “Gewoon om even in de verte te staren over het water. Mensen ademen niet; ze zitten alleen maar op hun telefoon of zijn altijd bezig.” 

Een plek om te verbinden 
Carlos woont met veel plezier in Schiemond, maar maakt zich wel zorgen over de buurt. Hij ziet vanuit zijn appartement veel op straat gebeuren en houdt zijn hart vast dat de wijk niet opnieuw achteruitgaat. “Want het is hier prachtig geworden en ik zie nog volop mogelijkheden. Waarom bijvoorbeeld geen wandelboulevard in Schiemond waar je met de watertaxi kunt komen?” Ook vindt Carlos dat de wijk een ‘pleintje met een fonteintje’ mist. Een plek voor iedereen om te zitten en te ontspannen. Carlos wil de mensen om zich heen liefde geven en hoopt dat ze in de buitenruimte weer met elkaar in contact komen. “Dat is wat we nodig hebben: een fonteintje van verbintenis.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDelfshaven-Schiemond
LocatieSchiemond, Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.