Wijkagenten Tarwewijk

Wijkagenten Tarwewijk

TW0006

De wijkagenten zijn goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de wijk

Nicole van Dijk, directeur en medeoprichter van Stichting Wijkcollectie, liep in 2021 mee met een dienst van Jaap, destijds wijkagent van Tarwewijk. Naast zijn werk als agent werkte Jaap lange tijd als geestelijk verzorger in verpleeghuizen. 

Extra politieogen 
Stipt om half twee ‘s middags start voor zo’n twintig geüniformeerde agenten de briefing voor de avonddienst. Er worden gezochte personen getoond en auto’s waar naar uitgekeken moet worden. Ook plekken die om extra surveillance vragen worden doorgenomen, zoals hangplekken waar mensen overlast veroorzaken. Nadat Nicole zich in een kogelvrij vest en een felgekleurd hesje heeft gehesen, stapt ze bij Jaap in de auto. Geroutineerd rijdt hij langs alle plekken die extra politieogen nodig hebben. Als wijkagent is hij goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de wijk. 

Lijst met delicten 
Als hij langsrijdt ziet hij een jongeman op een bankje snel iets wegstoppen. Jaap stopt de auto direct. De jongen springt op en verliest iets dat met een plof op de grond valt. Hij reikt naar de grond en stopt een halve liter bier terug in zijn jaszak. Jaap vraagt de jongen om zijn identiteitsbewijs. En waarom zit hij daar te drinken, hij weet toch dat dat niet mag in Tarwewijk? De jongen haalt zijn schouders op. Hij komt uit het oosten van het land, heeft nog een lang treinreis voor de boeg en zit uit te blazen van een dag werken. Jaap geeft de jongen een boete van zestig euro voor drinken in het openbaar. Terug op het bureau laat Jaap de lijst met delicten zien die deze jongen op zijn naam heeft staan: geweldpleging, heling, belediging en mishandeling.  

Burenruzie en overlast 
In de loop van de avond deelt Jaap bekeuringen uit voor dubbel parkeren, rijden zonder helm en drinken in het openbaar. Dan komt er een melding binnen over een uit de hand gelopen burenruzie. Jaap zet zijn sirene aan en rijdt met hoge snelheid naar de bewuste flat. Boven aan de trap staan een verwarde jongen en boze man, zijn er ramen ingeslagen en is er veel bloed. De jongen heeft zich verwond toen hij in blinde woede het raam van de buurman intrapte. De jongen gaat mee in de ambulance en wordt later in hechtenis genomen. Burenruzie komt vaak voor in Tarwewijk, aldus Jaap. Gehorige en kleine huizen drijven mensen soms tot wanhoop. Mensen in Tarwewijk wonen dicht op elkaar, en om de wijk prettig en leefbaar te houden wordt er streng gehandhaafd op overlast. Ieder groepje dat stil staat en iedereen die op een muurtje zit wordt aangesproken en gevraagd om verder te gaan. In Tarwewijk moet je blijven lopen.  

Poolse daklozen 
Bij de Pleinweg worden in houten schuurtjes achter de huizen regelmatig dakloze Poolse mannen aangetroffen. Jaap besluit er een kijkje te gaan nemen. In een steeg tussen de huizen liggen lege blikjes, etensresten en wc-papier. Met zijn zaklamp schijnt Jaap op een schuurtje en trekt de deur open. Binnen zit een sterk vermagerde man met grote ogen en verward haar. Een onaangename geur van oude kleren, dekens en eten komt met hem mee naar buiten. Jaap vraagt om zijn ID. Hij is acht jaar in Nederland, vertelt hij, heeft vijf jaar gewerkt maar is toen alles kwijtgeraakt. Op een briefje schrijft Jaap het adres van het Leger des Heils waar de man in het vervolg voor een slaapplaats terecht kan. Deze avond mag hij in het huisje blijven. 

Particuliere hulpverlening 
Als Jaap meer deuren afgaat, vindt hij meer vervuilde mannen, zonder werk of papieren. Een verwarde man begrijpt nauwelijks waar hij is en wankelt op zijn benen. Jaap vraagt of hij heroïne gebruikt. Hij knikt. “Do you want to stop?” De man kijkt hoopvol en Jaap schrijft het adres op van de Victory Outreach Kerk. “You go there tomorrow, and they will help you, ok?” Er blijkt een grote groep van deze mannen doelloos rond te lopen in Tarwewijk: aan het zicht onttrokken daklozen met verslavingsproblemen. Zonder paspoort of ID kunnen ze niet terecht bij de gemeente, dus verwijst Jaap hen door naar particuliere hulpverlening of kerken zoals Victory Outreach, House of Hope en de CultuurWerkplaats: initiatieven die de wijk vooruitbrengen. Dan weet hij zeker dat de mensen geholpen worden. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieZuidplein 111 3083 CN Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.politie.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.