Wijk- en Speeltuinvereniging Tarwewijk

Wijk- en Speeltuinvereniging Tarwewijk

TW0005

Een plek in de wijk waar niet alleen kinderen uit de wijk komen spelen, maar ook ouders en verzorgers elkaar ontmoeten en kunnen ontspannen

Na de Tweede Wereldoorlog wilden de wijkbewoners Tarwewijk een wat vrolijker aanzien geven. Om de buurt weer tot de groene oase te maken die het voor 1940 was, werd Wijk- en Speeltuin Vereniging Tarwewijk opgericht. In februari 2023 bestaat de vereniging 75 jaar.  

Zelfgebouwde speeltuin 
De vereniging begon ooit met activiteiten voor kinderen en een handenarbeidclubje. Maar al snel besloot het bestuur dat er ook een speeltuin bij moest komen. Overal kwam materiaal vandaan en dagenlang werd er hard gewerkt. Destijds waren de veiligheidsregels nog niet zo streng, dus bouwden de buurtbewoners zelf de schommels, wippen en een glijbaan. Op 5 juli 1952 werden de poorten van de nieuwe speeltuin geopend. In de loop der jaren heeft de speeltuin meerdere verbouwingen doorgemaakt. Zeven jaar geleden ging de boel voor de laatste keer op de schop en zijn alle ijzeren speeltoestellen vervangen door houten exemplaren. 

Even stoom afblazen 
De vereniging behoort nu tot een van de grotere speeltuinen van Rotterdam. Een plek waar niet alleen kinderen uit de wijk komen spelen, maar ook ouders en verzorgers elkaar ontmoeten en kunnen ontspannen.''Hier komen alle nationaliteiten samen en speelt jong en oud met elkaar'' De speeltuin is vijf dagen per week gratis te bezoeken en een team van veertig vrijwilligers houdt toezicht op de spelende kinderen, organiseert activiteiten en uitstapjes en zorgt ervoor dat de speeltuin er netjes bij ligt. Vrijwilligers Monique en Riemke zijn al dertig jaar bij de speeltuin betrokken. “Het leuke is dat we de kinderen hier hebben zien opgroeien. En nu komen ze hier met hun eigen kinderen.” Monique en Riemke vinden het belangrijk dat de speeltuin een veilige speelomgeving is voor kinderen uit de buurt. Een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en even stoom kunnen afblazen. “Niet alle kinderen hebben het even leuk thuis. Hier kunnen ze hun ei kwijt. Of dat nou met spelen is of door een babbeltje met ons.” Riemke houdt twee dagen per week toezicht over de speeltuin en vind het prachtig om te zien hoe klein tot groot samen met elkaar speelt. “Tikkertje, een potje voetbal, de zwembadjes in de zomer, ik zie hoe blij de kindertjes ervan worden. Daar haal ik mijn voldoening uit!”  

Iedereen staat voor je klaar 
Monique woont al 37 jaar achter de speeltuin en vindt het opvallend hoe veilig en rustig het is in de wijk. “Ondanks dat de kranten Tarwewijk als onveilig omschrijven, ervaar ik dat helemaal niet zo. Ik vind het beledigend dat ze zulke slechte dingen zeggen over mijn wijk. Op die manier worden we op een verkeerde manier neergezet. In Tarwewijk letten de buren op elkaar en als er iets gebeurt staan ze meteen voor je klaar”, zegt Monique. Riemke vindt vooral de op straat spelende kinderen typisch iets van Tarwewijk . “Dat is in andere wijken wel anders!” 

 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieMijnkintstraat 5 3081 XB Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttp://www.speeltuin-tarwewijk.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.