Weggeefkast

Weggeefkast

ON0002

De weggeefkast is een plek waar mensen spullen brengen of halen en daardoor een ontmoetingspunt voor buurtbewoners

Ted Borghmans is actief betrokken bij zijn wijk. Om verspilling tegen te gaan heeft hij zich aangesloten bij de eerdere initiatiefnemers van de weggeefkast: een plek waar mensen spullen brengen of halen, en een ontmoetingspunt voor buurtbewoners
 

Weggeefkast 
Een paar keer per dag is Ted bij de weggeefkast om alles netjes en op orde te houden.  
Het initiatief tegen verspilling begon met een ‘illegale’ weggeefkar op wielen op het Pijnackerplein. Bewoners kunnen er spullen inzetten die een ander kan gebruiken. Van boeken en kleding, tot serviesgoed en spelletjes. “Omdat ik in de buurt woon, stelde ik voor om er af en toe te gaan kijken en de boel een beetje op te ruimen. Nu kom ik vier of vijf keer per dag.” Na de wijkraadsverkiezingen kreeg de weggeefkast een permanente plek, vlak achter het glazen huisje op het plein. “Het wordt nu gewoon gedoogd, misschien omdat het geen commercieel gebeuren is.” 
 
Een tweede leven 
De weggeefkast heeft een duidelijk doel. “In plaats van een kar is het nu een kast waar mensen dingen in kunnen delen. Het begon met boeken en kleding, maar naderhand kwamen er ook etenswaren bij. Veel van wat wordt neergezet is vrijwel meteen weer weg.” Spullen waarvan mensen denken dat het in de prullenbak belandt of wordt verspild, krijgen zo een tweede leven. “Er wordt van alles in de kast gezet, dat is leuk om te zien. Het loopt eigenlijk heel goed.”  
 
Ontmoetingsplek 
Het Pijnackerplein is een bekende ontmoetingsplek van de buurt. Er is een speeltuin, een prachtige odeon (muziektent) en bankjes waar mensen in de zon kunnen zitten. Ook lopen er veel mensen langs, op weg naar de supermarkt of naar de tram. De kast wekt veel nieuwsgierigheid op, zegt Ted, en mensen staan er geregeld stil. “Bij de kast komen mensen met elkaar in contact en wisselen spullen uit. Buurtbewoners die elkaar anders nooit zouden ontmoeten, maken nu een praatje. Die functie heeft het ook.”  
 
Het zaadje van het delen 
Niet iedereen die naar de weggeefkast komt woont in de wijk. Een regelmatige bezoeker komt uit Bospolder-Tussendijken. Er zijn mensen die een route maken langs soortgelijke plekken. Want intussen zijn er in de stad meerdere geef- en neemkasten ontstaan. Ook Gemeente Rotterdam stimuleert deze bewonersinitiatieven. “Mede door dit initiatief zijn er 21 kasten in de stad bij gekomen.” Via Facebook raken ook mensen in andere steden en landen, tot aan Riga toe, geïnspireerd door de weggeefkast, vertelt Ted trots. “Het zaadje om te delen is mede door deze kast geplant.” 
 
Verborgen armoede 
De afgelopen vier jaar zijn er meerdere initiatieven ontstaan waar Ted bij betrokken is. Zo was er tijdelijk de non-waste food kitchen, waar op het Pijnackerplein eten werd bereid van voedingsmiddelen die anders worden weggegooid. “We merken dat veel mensen in de wijk een laag inkomen hebben. Er is veel verborgen armoede. Twee keer per week leggen we daarom ook eten boven in de kast. Dat krijg ik weer via andere kanalen.”  
 
Menselijke maat 
Samenwerken met anderen is belangrijk voor Ted. Mensen met vaardigheden die elkaar kunnen ondersteunen. “Initiatieven als het Repair Café zouden niet kunnen bestaan zonder de betrokkenheid en ervaring van anderen”, zegt hij. Hij gelooft in de kracht van mensen. Samenwerking met de gemeente loopt vaak nog stroef. Zijn vertrouwen is dan ook niet gericht op het systeem, maar op de bewoners zelf. “Een initiatief moet kleinschalig zijn, waardoor mensen de skills hebben om het op te pakken en uit te voeren. Zet initiatieven op poten met dwarsverbanden om elkaar te helpen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieZaagmolenstraat 146b 3035 HJ Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.