Vuurplaat

Vuurplaat

EN0006

Woon- en winkelstraat Vuurplaat zorgt voor verbinding

In woon- en winkelstraat Vuurplaat op de Kop van Zuid is het altijd gezellig druk. Winkelend publiek, dagjesmensen en bewoners zorgen voor een uiteenlopende mix van mensen. Ondanks problemen voelen bewoners zich veilig en prettig in de straat

Opgroeien op Vuurplaat 
“Mijn vader is eigenaar van broodjeszaak Verhage Vuurplaat, dus ik kom hier al sinds mijn twaalfde”, vertelt Soraya. “Vuurplaat is de plek waar ik ben opgegroeid. Meer nog dan Den Haag waar we woonden.” Het winkelaanbod is er goed vindt ze, hoewel er ook leegstand is en de winkels snel wisselen. “Ik mis hier niks en het parkeren is goed te doen. Er komt geregeld slecht nieuws over Vuurplaat naar buiten, maar ik zie juist dat mensen hier prettig met elkaar omgaan.” Dat komt omdat iedereen elkaar graag helpt, denkt ze. “Het is hier een diverse samenstelling van mensen, en toch werkt het. Stel er heeft een Turkse vrouw die geen Nederlands spreekt hulp nodig in een winkel, dan schiet een jongere meteen te hulp om te vertalen.” 

Onthaasten 
Soraya heeft op Vuurplaat de bewoners zien opgroeien. De jongeren van toen lopen er nu achter een kinderwagen. “Mensen komen hier om te shoppen, lunchen of om hun familie te bezoeken. Bewoners kennen elkaar en het is hier altijd gezellig. Vuurplaat zorgt voor verbinding: in de straat komen mensen samen.” Vuurplaat heeft volgens haar ook een sociale functie. “Alles is tegenwoordig snel en gehaast. Dat merk ik ook bij Verhage. Mensen komen binnen, drinken snel een kop koffie en gaan weer. Tegen vaste klanten zeg ik weleens: doe je telefoon weg, neem even tijd voor jezelf en geniet dat je nu even niks hoeft. Ik ben dus stiekem ook mental coach. Maar we doen het hier echt met z’n allen.” 

Brood en vlees van Hollandse winkels 
“Het is hier altijd druk, ook met auto’s. Helaas rijden mensen wel erg hard”, vertelt het echtpaar Adrie en Teun. “We komen hier voor de boodschappen, maar dat is het dan ook. Er gebeurt altijd wel wat op straat. Vorige week was het weer raak in het parkje hier achter. Daar is weinig verlichting en gebeuren er dingen die niet oké zijn.” Ondanks de vele winkels op Vuurplaat zouden ze het aanbod graag wat gevarieerder willen zien. “We missen hier een Hollandse bakker voor een lekker gebakje. Of een Hollandse slager. Het vlees uit de supermarkt is ook niks. Dat gooi je in de pan en dan komt het er twee keer zo klein uit.” 

Achteraf betalen 
Voor het derde jaar staat Melissa met haar oliebollenkraam op Vuurplaat. Ze is enthousiast over de straat en heeft eigenlijk niets te klagen. Zou ze dan écht niets willen veranderen? “Ja, het verkeer”, zegt ze. “Ze rijden hier veel te hard. Maar verder is het vooral een levendige straat; multicultureel en gezellig.” Ook Melissa beaamt dat op Vuurplaat de mensen sociaal zijn en naar elkaar omkijken. “Toen laatst onze pin het niet deed hebben we mensen toch hun oliebollen gegeven. Die kwamen later allemaal terug om te betalen. Dat is toch leuk?” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkEntrepot Noordereiland
LocatieVuurplaat Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.