Volkstheater

Volkstheater

M4H0016

Het Volkstheater programmeert Rotterdams talent en brengt op verbindende wijze cultuur naar Rotterdamse wijken.

Het Rotterdams Volkstheater trekt sinds 1986 met eigen tenten en artiesten door de Rotterdamse wijken. Deze jarenlange tournee is geen doel maar een middel. Op deze manier brengt het Volkstheater cultuur op laagdrempelige wijze naar de wijken en biedt het een podium aan lokaal talent, verenigingen en andere culturele initiatieven uit diezelfde wijken. De uitvalsbasis van het Rotterdams Volkstheater ligt in Merwe-Vierhavens. Het Volkstheater heeft hier een grote loods tot zijn beschikking die wordt gebruikt als opslaglocatie, kantoor en productie ruimte. 

Een reizend podium
Het Volkstheater is voortgekomen uit de behoefte de stadsvernieuwing uit de jaren ‘80 te vieren met bewoners en om de overlast van bouwwerkzaamheden goed te maken. Het idee was eenvoudig: een reizend podium, in de vorm van een oude circustent, dat werd aangeboden aan wijken om daar feesten in te laten plaatsvinden. Voor het beheer van de tent werd een stichting opgericht en van daaruit is het Volkstheater gegroeid. De stichting bestaat anno 2023 uit drie vaste krachten, waaronder directeur Jan Meijer, en een schil van zzp’ers. 

Circus in ontwikkeling
Met de groei van activiteiten nam ook de behoefte toe aan meer tenten. Die werden en worden nog steeds voor een groot deel zelf gemaakt in de loods in Merwe-Vierhavens.  De kenmerkende gekleurde tenten kan je tegenkomen op veel plekken in Rotterdam. Jan: “Als er een tent staat begint het feest al voor de buurt. In het begin was dat nog gebaseerd op het oude varieté theater, een geregisseerd uur, een kaartje en je moest een uur lang blijven zitten. Dat was in de oude wijken best lastig. Dus toen ontwikkelden we het programma Wereldcircus, een middagprogramma met optredens uit verschillende culturen met drie tentblokken met daaromheen kleine tentjes waarin workshops werden gegeven. Dat heeft zeker twaalf jaar door Rotterdam getrokken. Dat was een gaaf programma.”

Actief de wijk in
“Met het programma van de Wereldwijde Wijkevenementen gaan we naar de kleine pleintjes en leggen we vooraf contacten met actieve groepen in de wijk. We vertellen wat er gaat gebeuren en dat we voor het programma op zoek zijn naar actieve deelname door bewoners en groepen. Dat lukt niet altijd. Soms halen we er groepen bij, zoals straattheater of circusacts, dat zit niet in iedere wijk. Ook betrekken we er vaak (oud) leerlingen bij van de circusschool van Codarts of het WMDC. De contacten hiervoor lopen altijd via de muzikanten, leerlingen en leraren. Het vertelt zich door.” Dat is de werkwijze van het Volkstheater: actief de wijk in en schudden aan de boom. Plannen maken en subsidieaanvragen doen, dat zijn de stappen die daarop volgen.

Ieder buurtje heeft zijn eigen kracht
Enthousiast zegt Jan: “Doordat je met de tenten bij andere evenementen komt, zoals Bluegrass of Statensingel, krijg je weer nieuwe contacten. Een netwerk dat je opbouwt met zijn allen. De laatste vijftien jaar zoomen we met onze programma’s nadrukkelijk in op de wijken waar we staan. Dit levert in iedere wijk totaal verschillende evenementen op zoals Wereld Wijde Wijk, Feestival, Weergaloos Charlois, Crooswijk op Stelten, Werelds Delfshaven en ga zo maar door. Programma’s met muziek, dans, circustheater, poëzie, en wisselende workshops. De programmering wordt voor 90% aangedragen door actieve bewoners en groepen uit de wijk waar het plaatsvind. Maar hoe verschillend de evenementen onderling ook zijn, de sfeer is altijd ongedwongen en uitnodigend. Jong en oud loopt door elkaar. Het zijn evenementen die eigendom zijn van de wijk”

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieMarconistraat 52, 3029 AK Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://volkstheater.nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.