Villa Vonk

Villa Vonk

HV0005

Een ontmoetingsplek voor en door bewoners

Onder regie van de deelgemeente werd in 2011 Stichting Villa Vonk opgezet: een pilot voor de eerste Huizen van de Wijk. Villa Vonk is uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor en door bewoners. Een laagdrempelig centrum waar onderwijs, sport en welzijn in één pand samenkomen; een wens uitgesproken door wijkbewoners tijdens bewonersbijeenkomsten. 

Drijvende krachten 
Marijke Fontijn en Nina Volk zijn al jaren nauw betrokken bij Villa Vonk. Inmiddels is Marijke voorzitter van de stichting en werkt Nina er vanuit het Antilliaanse vrouwennetwerk. Dit netwerk is opgestart door veelal alleenstaande moeders om elkaar te steunen en daarbij de Antilliaanse cultuur te behouden. Samen met een grote groep vrijwilligers ondersteunen zij wijkbewoners, jong en oud, bij allerlei zaken. “Momenteel krijgen we veel vragen over financiële zaken”, vertelt Nina. “Vaak is er schaamte om binnen te stappen en je verhaal te doen. Maar als bewoners eenmaal aan tafel hebben gezeten, komen ze daarna ook met andere hulpvragen.” “Bij Villa Vonk kan iedereen aankloppen voor hulp”, zegt Marijke “Er is veel armoede en eenzaamheid in de wijk. Kinderen die met een lege broodtrommel naar school komen, maar ook eenzame ouderen. De laatste tijd zijn de aanvragen voor hulp bij klusjes, zoals de tuin bijhouden, enorm toegenomen. Eigenlijk hebben we te weinig mensen om al die aanvragen te behandelen.” 

De een rekent, de ander kookt 
“Villa Vonk is ook een plek voor leuke activiteiten”, vertelt Marijke. “We hebben hier spelletjeszaterdagen, maandelijkse burendiners voor ouderen, een dansschool, freerunning voor kinderen en allerlei creatieve lessen. Eigenlijk te veel om op te noemen.” In ‘de Villa’ werken Marijke en Nina nauw samen. “Nina kan makkelijk ‘even’ voor 100 mensen bami maken. Dan zorg ik dat de hoeveelheden van de ingrediënten kloppen. Ik ben goed met getallen, zij in het bereiden van maaltijden. Zo vullen we elkaar aan.” 

Woningnood  
De wijk ervaren ze beiden als een multiculturele wijk waarin alle culturen goed samengaan en er geen discriminatie is op afkomst of gender. “Het is er gezellig, mensen groeten elkaar op straat en in de zomer wordt er gebarbecued”, zegt Nina. Wel maken de vrouwen zich zorgen over plannen voor nieuwe woningen in de buurt. “Er wordt veel gesloopt zodat sociale huurwoningen verdwijnen. De huidige bewoners willen niet weg, maar krijgen alleen een woning buiten de wijk aangeboden. Dat is zuur. Een andere uitdaging is de samenwerking met de plaatselijke school. Het schoolbestuur richt zich nu al op de nieuwe, toekomstige bewoners met hogere inkomens. Andere wijkbewoners voelen zich hierdoor minder welkom. Wij zitten hier in de welzijnstak die zich richt op kinderen met achterstanden. We proberen nu een weg te vinden om deze twee visies op elkaar af te stemmen.” 

Snelle oplossingen 
“Villa Vonk heeft een belangrijke rol in de wijk”, zegt Marijke. “Bij grotere organisaties duurt het vaak lang om dingen voor elkaar te krijgen. Hier hebben we binnen twee uur een setje kleding en sportspullen geregeld voor een Syrisch kind dat tijdelijk bij een Nederlands gezin wordt geplaatst.” Met alle vrijwilligers doen ze wat ze kunnen om mensen te helpen. Door ervoor te zorgen dat mensen zelfredzaam worden, maar ook door een prettige en veilige ontmoetingsplek te creëren. “Bij ons staat de thee en koffie altijd klaar. Iedereen kan hier binnenstappen, ook als je geen geld hebt.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoogvliet
LocatieOthelloweg 8 3194 GS Hoogvliet Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.villavonk.nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.