Victory Outreach Rotterdam

Victory Outreach Rotterdam

TW0004

Een internationale kerk voor het hele gezin die daarnaast kwetsbare dak- en thuislozen met een verslavingsachtergrond helpt

Voor het hele gezin 
Victory Outreach Rotterdam aan het Mijnsherenplein is een internationale kerk voor het hele gezin. De evangelische gemeenschap helpt en inspireert elkaar om het beste uit jezelf te halen. De kerk bestaat sinds 1995 en richt zich naast de kerkdiensten met de Home op het helpen van kwetsbare dak- en thuislozen met een verslavingsachtergrond. 

Sterker in het leven 
Senior pastors van de kerk zijn Jerry en Xannelou Mendeszoon, beiden ex-verslaafden. Om af te kicken startte Jerry met vrijwilligerswerk bij Victory Outreach Amsterdam: “Ik bleef de hele dag bezig, iedere ochtend maakte ik schoon in de kerk, daarna ging ik huizen van kerkleden schilderen en was ik chauffeur. Ik begon te groeien, leerde mensen kennen en stond steeds sterker in het leven. Als je jarenlang op jacht bent geweest om te bedriegen, te stelen en te belazeren, dan heb je vrede in je hart als je schoonmaker kunt zijn.”  

Dromen 
Een voorganger van de kerk vroeg Jerry mee te doen aan een leiderschapscursus. “Daar werden mijn dromen geprikkeld en besefte ik dat ik meer kon zijn dan schoonmaker. Ze vroegen mij het huis van opvang draaiende te houden en mijn capaciteiten groeiden. Ik leerde in de kerk mijn vrouw Xannelou kennen. Ze kwam binnen, we hadden oogcontact en er gebeurde iets. We zijn verliefd geworden, getrouwd en nu is zij de moeder van onze vier dochters.” 

De Home 
In de tijd van Perron Nul wilde Victory Outreach Amsterdam iets doen om te helpen. Jerry vertrok met een evangelisatieactie naar Rotterdam en nam die dag elf man van Perron Nul mee terug naar de opvang in Amsterdam. Er werd besloten een kerk in Rotterdam op te zetten. De Victory Outreach beweging in Rotterdam groeide vanuit de tweekamerwoning van Jerry en Xannelou. In 1998 kreeg de kerk een logementsvergunning en werd gestart met de opvang in de Home. Naast de kerkzaal staan aan beide zijden opvanghuizen waar achttien tot twintig mensen wonen. Zij krijgen een dagelijks programma aangeboden en professionele zorg met betrekking tot geestelijke gezondheid. Het verblijf duurt gemiddeld twaalf maanden waarna de bewoners uitstromen om zelfstandig te gaan wonen. Omdat de Home onder toezicht valt van Victory Outreach Rotterdam worden de bewoners deel van een nieuwe sociale omgeving, wat een vangnet bied nadat ze zijn uitgestroomd. 

Geen eisen wel regels 
In de Home worden geen eisen gesteld maar er zijn wel regels. Jerry: “Die laten we bij de voordeur weten.” Verslaafde mensen kunnen er wonen maar mogen niet meer gebruiken. Daarnaast mogen ze niet roken, niet alleen op pad gaan maar altijd met zijn tweeën en ze moeten hun telefoon inleveren. De diensten zijn vrij. Jerry: “Je mag niet voortdurend met buiten bezig zijn maar familie mag altijd op bezoek komen.” Het slagingspercentage van de mensen die daadwerkelijk afkickt is met zestig tot zeventig procent hoog. Uit ervaring weet Jerry wat werkt maar hij zal zal zichzelf nooit op de borst kloppen. “Naast de kerk werk ik zeven dagen in de week met mannenlevens die zijn vastgelopen. Zoals ik ook vast zat. Ik help ze op weg zoals ik ook ben geholpen.” 

Een lichtbaken in de wijk 
De kerk is het boegbeeld, een lichtbaken in de wijk. “We kunnen veel mensen bereiken en dienen. Maar niet alleen, daarvoor zijn vrijwilligers en mensen in de wijk nodig. Gelukkig weten de meeste wijkbewoners ons tegenwoordig te vinden. Met Kerst en Pasen koken we voor 1500 mensen in de wijk. Iedereen helpt mee en wijkbewoners kunnen een diner komen afhalen. We zijn bezig met het uitbreiden van het pand voor de opvang maar ook voor de wijkbewoners. We hebben al een terras maar willen ook binnen iets kunnen betekenen voor de mensen in de wijk.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieMijnsherenplein 9 3081 CN Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.vorotterdam.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.