Vereniging Versaar

Vereniging Versaar

TW0009

Turks Islamitisch centrum Versaar in Tarwewijk wordt geheel geleid door vrijwilligers

Het Turks Islamitisch centrum Versaar in Tarwewijk wordt geheel geleid door vrijwilligers. Samen ondersteunen zij buurtgenoten in hun dagelijks leven, zoals bij het vinden van werk of het kiezen van een opleiding. Ook wordt er informatie gegeven over gezondheid en zijn er lessen in de Nederlandse, Engelse en Arabische taal. 

Een vaste ontmoetingsplek 
“Bij Versaar brengen we de mensen uit de wijk samen”, zegt vrijwilliger Mustafa. In de jaren zestig en zeventig vestigden de eerste Turkse arbeidsmigranten zich in Rotterdam, waarna ook hun vrouwen en kinderen overkwamen. Ze kenden de taal en de weg in Nederland niet en zochten elkaar op voor steun en gezelschap. Jarenlang was er geen vaste ontmoetingsplek voor hen: mensen spraken af bij iemand thuis of zagen elkaar op straat. Om de groeiende groep migranten een plek te bieden richtten Erbay Lale en Duran Durmaz in 1995 Vereniging Versaar op. Intussen zijn het niet alleen Turken die de vereniging kennen, maar komen er ook Marokkanen, Somaliërs, Pakistanen en Bulgaren. 

Helpen met financiële zaken 
Mustafa wordt gezien als het visitekaartje van de vereniging en komt er al vanaf zijn zesde jaar. “Mijn vader was altijd zeer betrokken bij Versaar en heeft altijd veel tijd en moeite in de vereniging gestoken”, vertelt Mustafa. “Mijn vader zit nog steeds in het bestuur, door hem ben ik in de vereniging gegroeid. Ik ging elke week mee en volgde zelf ook allerlei cursussen.” Nu werkt Mustafa zelf als vrijwilliger bij Versaar. “Ik heb verstand van financiële zaken en vind het leuk om mensen hierbij te helpen. Dat vreet aardig wat tijd, maar ik doe het graag. Op deze manier kan ik iets terug doen, daar haal ik voldoening uit.” 

Bidden 
Bij Versaar is iedereen welkom voor wat gezelschap, taallessen, cursussen, hulpvragen of om te bidden. Naast een ontmoetingsruimte, klaslokalen, een feestzaal en een binnenplaats heeft het pand ook een gebedsruimte. “Versaar is niet per se gelinkt aan het geloof; iedereen is hier welkom. Er komen zo veel verschillende mensen binnen, dat maakt het leuk en gezellig”, zegt Mustafa. De deur staat voor iedereen open, maar veruit de meeste bezoekers van Versaar zijn gelovig. “Op vrijdag komen hier tientallen mensen om te bidden. Dat komt ook omdat de grote moskeeën tamelijk ver weg liggen.” 

Dromen over een voetbalclub 
De vereniging is een non-profit organisatie en draait op donaties en de contributie van leden. “We hebben onlangs voor het eerst subsidie aangevraagd en gekregen. Van het geld hebben we een barbecue georganiseerd voor de hele wijk. Dat was geweldig: iedereen kwam samen om te eten.” Mustafa vindt het fijn om in Tarwewijk te wonen. Het enige minpunt is dat er weinig speelplekken zijn, vindt hij. “Ik heb zelf twee kinderen en er is nergens een voetbalveldje waar ik een balletje met ze kan trappen. Daarvoor moeten we de auto pakken naar een andere plek.” Hij zou daarom in de toekomst een voetbalclub in Tarwewijk willen opzetten. “Dat is een mooie kans voor de wijk én voor Versaar!” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieWolphaertsbocht 200 3083 MJ Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.