Urban Skillsz

Urban Skillsz

BW0005

Urban Skillsz verzorgt dagbesteding en één op één begeleiding voor jongeren die om wat voor reden dan ook uit het reguliere systeem zijn gevallen

Aan de rand van Beverwaard vind je Urban Skillsz: een plek waar jongeren leren zich te handhaven in de maatschappij. Het team geeft ze hiervoor de benodigde handvatten. 

Op eigen benen 
“Mijn bedoeling was om met een klein team het verschil te maken”, vertelt oprichter Sherandel Rosa. “Inmiddels werk ik samen met achttien man en hebben we vier locaties: drie in Beverwaard en één in Delfshaven. De vraag bleek veel groter dan verwacht.” Zeven jaar geleden richtte Sherandel Urban Skillsz op: een zorg- en welzijnsorganisatie voor jongeren die een duwtje in de rug nodig hebben. Na een baan in de jeugdhulpverlening en het jongerenwerk vond hij namelijk dat het anders kon. “Ons werk werd bepaald door iemand op een kantoor die vertelde wat wij moesten doen, maar die totaal geen feeling had met wat er op de werkvloer gebeurde. Dus ben ik het zelf gaan doen.”   

Plek voor lessen 
Urban Skillsz verzorgt dagbesteding voor jongeren die om wat voor reden dan ook uit het reguliere systeem zijn gevallen. “Op onze grootste locatie in Delfshaven hebben we drie lokalen, een muziekstudio, een mini-gym, keuken, een kappersruimte, noem maar op. Er is genoeg plek om lessen te geven, te repeteren en activiteiten te organiseren. Zoals boksend opvoeden: een weerbaarheidstraining waarbij je door middel van boksen werkt aan jezelf en aan het herkennen van emoties.” De jongeren komen vier dagen per week bij Urban Skillsz en starten iedere dag om half negen met een gezamenlijk ontbijt. Daarna volgen er lessen: van rekenen, gedragstraining waarbij je aan je sociale vaardigheden werkt tot het omgaan met boosheid. Maar ook trainingen die gaan over: wie ben ik? Wat wil ik? Hoe kan ik omgaan met groepsdruk, geld, seksualiteit, alcohol en drugs? Aan het eind van de dag is er een sport- en cultuurprogramma dat zich richt op talentontwikkeling.  

Back to school 
“Samen brengen we de jongeren schoolse vaardigheden bij”, zegt Sherandel. “Het feit dat ze weer uit een boek moeten leren, opdrachten maken, een planning volgen en taakgericht en geconcentreerd moeten werken zijn zaken die ze nodig hebben om terug te keren naar het reguliere onderwijs. Als je daar niet aan werkt is terugstromen gedoemd om te mislukken.” Om te voorkomen dat jongeren uitvallen biedt Urban Skillsz ook één op één begeleiding. Daarbij wordt gekeken naar de thuissituatie en gedrag in de vrije tijd, in de buitenruimte en op school. “Er komen hier wel 85 jongeren over de vloer. Er is dus veel werk te doen.” Naast de dagbesteding en de één op één begeleiding biedt Urban Skillsz ook wijkgerichte activiteiten aan vanuit het jongerenwerk. Dit gebeurt in de middag, avond en het weekend. Jongeren kunnen terecht voor ontmoeting, ontspanning en (talent)ontwikkeling. 

Kennismaken op straat
Sherandel doet dit werk om impact te maken en volgt daarbij zijn eigen koers. “Omdat we actief zijn in de wijk en in contact staan met de jongeren weten wij wat er speelt en nodig is.” Door een plek in de wijk te zijn waar professionals een luisterend oor bieden, jongeren uit te dagen en te corrigeren op hun gedrag heeft Urban Skillsz ook een preventieve functie. “We gaan zelf de straat op om jongeren te informeren dat ze bij ons terecht kunnen met allerlei vragen over werk, school en schulden. Door met ze in gesprek te gaan leren we elkaar goed kennen.” 

Initiatief vanuit de buurt 
Volgens Sherandel is de Beverwaard een dynamische wijk waar veel gebeurt. Een soort dorp met een groot saamhorigheidsgevoel. Er wordt veel geprobeerd om de wijk vooruit te helpen, maar vaak zijn projecten maar van korte duur. “Veel goedbedoelde initiatieven ebben weg, in plaats van dat we gezamenlijk iets toekomstbestendigs neerzetten.” Dus hoopt Sherandel dat de bewoners meer initiatief tonen om de wijk vorm te geven. Je kunt naar de gemeente blijven wijzen, maar beter doe je het zelf, vindt hij. “Zoals een jongen die hier om de hoek woont. Hij is een rolmodel in de wijk, dus tegen hem zeg ik: hier heb je de sleutel en maak met een groep jongeren maar gebruik van onze ruimte. Zo wordt een activiteit van een bewoner. Het enige wat wij hoeven te doen is het faciliteren.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBeverwaard
LocatieNeercanneplaats 2 3077 EP Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.urbanskillsz.com/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.