Ümüş Ugurlu

Ümüş Ugurlu

TW0012

Juf Ümüş is medewerker ouderbetrokkenheid en zorgt ervoor dat ouders zich welkom voelen op basisschool Elout van Soeterwoude

Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar hoe je kind zich ontwikkelt op school is niet altijd even zichtbaar. Juf Ümüş betrekt ouders bij de school en zorgt ervoor dat zij zich welkom voelen. 

Warm welkom voor elke ouder 
Ümüş Ugurlu is sinds 2006 medewerker ouderbetrokkenheid bij basisschool Elout van Soeterwoude in Tarwewijk. Ze zet zich met hart en ziel in om ervoor te zorgen dat elke ouder zich op school welkom voelt en dat ze er snel de weg kennen.“Omdat ik zelf dicht bij Tarwewijk heb gewoond ken ik de buurt goed”, vertelt Ümüş. “Ik zie wat er speelt bij de bewoners en ik weet hoe ze in elkaar zitten en wat ze willen. Ik heb veel begrip voor hun situatie, die vaak niet altijd makkelijk is.” Ümüş kent niet alleen de bewoners goed, maar ook de hulpverlenende instanties in de wijk. “Als je elkaar kent schept dat onderling vertrouwen. Op die manier worden lijntjes korter en het contact laagdrempeliger. Tussen ouders en de school, maar ook met organisaties. Daarin kan ik bemiddelen.”  

Het goede voorbeeld geven
Om het contact tussen ouders warm te houden, organiseert Ümüş wekelijkse koffieochtenden in de ouderkamer, cursussen en kijkochtenden in de klas. Daarnaast stimuleert ze ouders om op school te helpen als vrijwilliger. “Door ouders actief uit te nodigen op school zien ze met eigen ogen hoe we hier met hun kinderen omgaan. Dat kan als voorbeeld dienen om het thuis ook op die manier te doen, zodat school en de opvoeding thuis voor een kind op één lijn zitten.” Door de bijeenkomsten merkt Ümüş dat de ouders naar elkaar toe groeien, meer zelfvertrouwen krijgen en zich meer op hun gemak voelen in de buurt. Het zijn kleine dingen die een grote impact kunnen hebben op iedereen in het gezin. “Ik vertel ouders ook wat ze thuis kunnen doen om het leren bij hun kind te stimuleren. Bijvoorbeeld een boek lenen uit de bibliotheek, of samen een spelletje doen.” 

Doorloop van leerlingen 
Door het contact met de ouders signaleert Ümüş veel. Aan de hand hiervan bepaalt zij de thema’s van de bijeenkomsten. “Ik probeer zo veel mogelijk op de hoogte te zijn van alle activiteiten in de wijk. Als ik ouders spreek waarvan ik weet dat ze daar baat bij hebben stuur ik ze door.” Het valt Ümüş op dat Tarwewijk een grote in- en uitstroom heeft van bewoners. Dit is te zien aan de in- en uitschrijvingen van de school, maar ook aan de wisselende nationaliteiten in de klas. “Het ene moment komen er veel Bulgaren in de buurt wonen, de andere keer zijn het Polen en dan weer Chinezen; het verandert elke keer. Dat maakt onze school en wijk interessant en kleurrijk.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieVoetjesstraat 8 3081 HP Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.