Tineke Noordzij

Tineke Noordzij

HvH0014

Met het KUZhuis wil kunstenaar Tineke de Hoekse bevolking bereiken

Kunstenaar Tineke Noordzij woont in Hoek van Holland en geeft workshops in intuïtief en experimenteel tekenen en schilderen. Zij is lid van het KUZhuis (KUnstenaars aan Zee), een kleine galerie in Hoek van Holland. 

Plek voor kunst en cultuur 
Sinds de oprichting in 2018 is Tineke lid van het KUZhuis. “Het pand is een oude Van Dam-eenheid, dat ooit gesloopt gaat worden. Via Woningbouwvereniging Hoek van Holland en Ad Hoc hebben een groep Hoekse kunstenaars geregeld dat het een plek voor kunst en cultuur kon worden. De kunstenaars hebben het gezamenlijk opgeknapt.” Het KUZhuis wordt bemand door fotografen, schilders, sieradenontwerpers en beeldend kunstenaars. 

Verbinding met bewoners 
De kunstenaars exposeren in de galerie en geven verschillende workshops. Ook zet het KUZhuis zich in voor verbinding met de Hoekse bevolking. Tijdens de jaarlijkse zomerexpositie kunnen bewoners van Hoek van Holland en van Recreatieoord Hoek van Holland een kunstwerk inleveren en exposeren. Hier ziet Tineke kansen, vooral voor het aantrekken van ouderen. “Er komen wel ouderen, maar ik geloof dat we nog veel meer voor deze doelgroep kunnen betekenen.”  
 
Portretten 
Tineke is al jaren snelschilder van portretten bij evenementen. In tien minuten schildert zij een portret. Wat haar vooral aantrekt is de beweging en dynamiek in de kunst, zoals het live schilderen van tangodansers in salons en flamencodansers bij festivals. Door haar jarenlange ervaring in de kunst wordt Tineke regelmatig gevraagd om mee te werken aan kunst- en cultuurevenementen. Zo maakte zij vorig jaar op het decor live digitale portretimpressies van de artiesten van het festival ‘Geheim van de Zeemeermin’. Ook buiten Hoek van Holland weet men Tineke te vinden. 
 
Investeren in het dorp 
Volgens Tineke kunnen investeringen in het dorp de leefomgeving een goede impuls geven. “Een plein met terrassen eromheen, of een gezellige winkelstraat zou ik erg prettig vinden. En er zijn te weinig winkels. Daardoor doen mensen nu buiten Hoek van Holland hun boodschappen.” Volgens Tineke heeft de gemeente niet voldoende aandacht voor de behoeften van het dorp. Voor veel uitdagingen wordt een oplossing van buiten gezocht. “Het voordeel van Hoek van Holland is dat het een klein dorp is. Iets als het KUZhuis zou je in Rotterdam niet zo gemakkelijk van de grond krijgen. Omdat de gemeenschap klein is, kun je alles overzien. De mensen kennen elkaar en je weet bij wie je moet aankloppen als je iets voor elkaar wil krijgen.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieRietdijkstraat 5, 3151 GH Hoek van Holland
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.kunstenaarsaanzee.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.