Team Tussenwater

Team Tussenwater

HV0002

Actieve bewoners organiseren allerlei activiteiten voor de buurt

Bianca Dool-Valken heeft een baan in de zorg, maar vrijwilligerswerk hoort bij haar leven. Samen met een groep actieve bewoners organiseert ze als Team Tussenwater allerlei activiteiten voor de buurt. Als je ergens prettig wil wonen, dan moet je daarin zelf investeren.” 

Evenementen voor jong en oud 
Bianca schuift een stapel chocoladerepen aan de kant: een bedankje voor de vrijwilligers die onlangs meededen met de Sinterklaasintocht. “Ons huis staat altijd vol met spullen van een of andere activiteit”, lacht ze. Team Tussenwater organiseert veel evenementen in de wijk, zoals het Sinterklaasfeest, de kerstmarkt en ‘Griezelwater’, het jaarlijkse Halloweenfeest. “’Griezelwater’ is echt een happening hier, zeker ook voor de kinderen. We delen 450 snoepzakjes uit en bouwen een doolhof in vijf geblindeerde partytenten. Veel activiteiten organiseren we op het schoolplein van basisschool ’t Prisma. Daar staat ook onze container waarin we al onze materialen mogen opslaan, de samenwerking met ’t Prisma is heel fijn.” 

Gezellige gekte 
De kerngroep van Team Tussenwater, waar Bianca deel van uitmaakt, bestaat uit zes wijkbewoners. Bij evenementen worden ze geholpen door zo’n vijftig vrijwilligers. “In 2018 werden we een stichting. Je merkt dat dat deuren opent en helpt bij het krijgen van subsidies.” Het kernteam bedenkt alle activiteiten en thema’s. “Je kunt wel zeggen dat we allemaal prettig gestoord zijn. Er wordt veel gelachen tijdens de vergaderingen.” Team Tussenwater zorgt voor sociale cohesie in de buurt, maar pakt ook urgente thema’s op. Zoals de verzakking van huizen en tuinen, een groot probleem in de wijk. Ook in coronatijd gaf het team de bewoners een steuntje in de rug. “We zijn bijvoorbeeld met een truck met een dj erop, DJ Duckie, door de straten gegaan. Uit schepnetten konden mensen rubber eendjes pakken met een nummer erop waarmee je een prijs kon winnen. Zo hebben we toch iets leuks georganiseerd in een moeilijke periode.”  

Rustige buurt 
Tussenwater voelt voor Bianca als thuis. De buurt is een eilandje binnen Hoogvliet en voelt voor haar als een gezellige volkswijk. “Sta je met de buren in de voortuin zó gezellig te kletsen dat je vergeet dat je een grote achtertuin hebt om in te zitten.” De voorzieningen zijn beperkt, in de wijk is niet meer dan een school en een metrostation. “We hebben geen winkelcentrum, waardoor we geen bezoekers uit andere wijken krijgen. Dat geeft een bepaalde rust. Er zijn veel speeltuintjes en eengezinswoningen, die maken de buurt aantrekkelijk voor gezinnen met jonge kinderen.” 

Toekomst en uitdagingen 
Er spelen wel zorgen voor de toekomst van de stichting.“Het subsidielandschap is aan het veranderen. Dus moeten we steeds creatiever zijn om geld voor activiteiten bij elkaar te krijgen. Maar zonder ons team vallen de evenementen in de wijk weg.” Bianca laat zich niet tegenhouden en gaat zo lang het kan door met mooie dingen organiseren voor jong en oud. Zoals de jaarlijkse Sinterklaasoptocht. “Als ik dan als ‘Piet’ met een kindje aan mijn hand loop en hij vraagt: ‘Kom je vanavond wat in mijn schoen stoppen?’ Dan word ik daar zo blij van: daar doe je het voor.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoogvliet
LocatieTussenwater Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://www.facebook.com/TeamTussenwater
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.