Strand Hoek van Holland

Strand Hoek van Holland

HvH0003

Op het strand van Hoek van Holland kan iedereen recreëren, ontspannen én vissen

Het strand is een belangrijk onderdeel van Hoek van Holland volgens bewoners. Vanuit het dorp is het strand via drie opgangen toegankelijk; de drukke Badweg met de meeste horecagelegenheden, de iets rustigere opgang aan het einde van de Rechtestraat met een paar kleinere horecatenten en een laatste, stillere opgang vanaf het Recreatieoord Hoek van Holland. Op het strand komen mensen uit Hoek van Holland zelf, overig Rotterdam, het naastliggende dorp ‘s-Gravenzande en toeristen uit voornamelijk Duitsland, om te recreëren, ontspannen én vissen.  

Natuur ontmoet industrie 
Het strand is een geliefde plek onder wandelaars en natuurliefhebbers. “Ik wandel vaak van ‘s-Gravenzande naar de pier van Hoek van Holland en weer terug”, vertelt een wandelaar. “Het is hier wel heel erg veranderd de afgelopen 40 jaar dat ik hier woon. Toen ik hier kwam wonen was er nog helemaal geen industrie, maar de afgelopen jaren is het havengebied sterk ontwikkeld. Dat geeft wel een heel ander beeld.” Toch blijft het strand trekken voor bijvoorbeeld hondeneigenaren; “ik kom hier vaak vanuit het dorp met mijn hond om te wandelen en even uit te waaien.” 

Recreatie en horeca 
Voor surfers en kitesurfers is het strand een fijne plek om te zijn. Verschillende surfscholen in de omgeving bieden in het zomerseizoen lessen aan. Ook (professionele) kitesurfers zijn er te vinden. “Ik heb op het Recreatieoord Hoek van Holland in 2020 een huisje gekocht, zodat ik dichter bij zee kan zijn om te kitesurfen, dat is heerlijk in de zomer”. Daarnaast zijn er bij verschillende opgangen verschillende horecatenten. “Ik kom hier vaak met mijn vrouw en zoontje op het strand. In de zomer om op het strand te liggen zonnen en vandaag komen we hier om even een ijsje te eten. Je kunt hier ook heerlijk vis eten bij verschillende restaurants”, vertelt een vader met zijn zoon bij een van de horecalocaties.  

Vissers op de pier 
Op de Pier van Hoek van Holland verzamelen zich altijd verschillende vissers. “Dit is een van de weinige plekken in Nederland waar je nog zeebaars kunt vangen”, vertelt één van hen. “Ik ben zelf chef-kok en kom hier al ruim veertig jaar voor lijngevangen zeebaars die je op deze manier gevangen zo vers mogelijk kunt bereiden. Ik ben daar elf jaar geleden speciaal voor naar Hoek van Holland verhuisd.” Een andere visser komt regelmatig met zijn vouwfiets en de metro vanuit Rotterdam. “Je mag er helaas maar twee mee naar huis nemen volgens de wet, maar tegenwoordig vang je er niet zoveel meer.” Overbevissing in het gebied is volgens de vissers een groot probleem, via zenders in staarten worden hele scholen zeebaars met netten opgespoord en gevangen. “Dat is echt zo zonde. Tegenwoordig moet je veel meer geduld hebben wil je nog een vis kunnen vangen, ze worden steeds zeldzamer.” 

Toenemend toerisme 
Veel toeristen weten Hoek van Holland te vinden. Ze verblijven bijvoorbeeld een midweek of weekend in de strandvilla’s op het strand. Veel van deze toeristen komen uit Duitsland of Rotterdam, om direct op het strand te kunnen verblijven, vertelt een voorbijganger. Een Duitse toerist vertelt dat ze bijna elk jaar verblijft in een van de strandvilla’s omdat ze de plek zo fijn vindt en ook twee Duitse jongeren zoeken wanneer ze in Nederland zijn altijd even het strand op. “We love it here, the Dutch landscape near the sea is so beautiful; there is so much space around here!” Met de bouw van het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand, verwachten lokale strandbezoekers dat het aantal toeristen en dagjesmensen uit vooral Rotterdam in de toekomst zal toenemen. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieStationsweg 94 3151 HR Hoek van Holland
ThemaSamen vieren & genieten
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.