Stichting Opboxen

Stichting Opboxen

HV0001

Deze stichting helpt jongeren in Rotterdam te re-integreren op de arbeidsmarkt

Jan en John Schildkamp zijn het hart van Stichting Opboxen. Samen zetten zij zich in voor jongeren in Rotterdam en helpen hen te re-integreren op de arbeidsmarkt. Jongeren die niet meer naar school gaan of geen werk hebben krijgen bij deze bijzondere boksschool een nieuwe kans op scholing en werk. 

Trots op Hoogvliet 
“Ome Jan, ik zal u nooit vergeten. U hebt zoveel voor me gedaan”, zegt een jongeman in een video voor Jan Schildkamp (83 jaar). Jan straalt en is zichtbaar ontroerd. “Dit is waar je het voor doet.” Jan zit aan tafel met zoon John en de 26-jarige Saloua. Saloua volgt bij Opboxen lessen om certificaten te halen en helpt met het schoonhouden van het gebouw. Ze noemt Jan haar derde opa. Ook Jans vrouw en kleindochters zijn bij Boksvereniging Schildkamp actief; een warme en sociale plek die al 48 jaar bestaat en waaruit Stichting Opboxen is voortgekomen. Hoogvliet is volgens Jan een wijk in ontwikkeling. “Er zijn veel nieuwe mensen gekomen en er is veel opgeknapt. We zijn trots op Hoogvliet.” 

Een goede start op de arbeidsmarkt 
In 1976 startte Jan met het geven van bokslessen in clubhuis de Zevensprong: een plek voor jongeren die buiten de maatschappij dreigden te vallen. In een paar maanden tijd groeide de groep zo hard dat de bovenzaal van het clubhuis te klein werd. Een ander pand werd gevonden in de Sorongstraat waar Jan met eigen geld een boksschool opbouwde. Na opnieuw een verhuizing en financiële tegenvallers, richtte hij in 1993 Stichting Opboxen op. Naast bokslessen kun je bij Opboxen een VCA, BHV of heftruck certificaat halen. Het geeft jongeren een betere kans op de arbeidsmarkt. John: “We zitten in een havenstad waar vooral grijze koppen rondlopen. Met een certificaat kunnen jongeren zo aan de slag.” Aan het einde van elke lesdag volgen ze een uur bokstraining. Vier dagen in de week ligt het programma vast, op de vijfde dag geven de jongeren in overleg zelf invulling aan hun dag. “Dan spreken we bijvoorbeeld af dat ze thuis hun kamer opruimen.” 

Menselijke kant 
“Dit is zo anders dan de andere instanties waar ik ben geweest”, zegt Saloua. “Ik voelde meteen een klik met Jan en John. Ze vragen ook altijd hoe het met je gaat.” John: “Als iemand te laat is dan zeg ik: ‘De volgende keer op tijd komen hè’ en daarna vraag ik hoe het gaat. Je weet niet wat er allemaal speelt in hun leven.” Jongeren worden door instanties naar de stichting doorverwezen of staan uit eigen initiatief voor de deur. Dossiers van hulpinstanties wil John van tevoren niet lezen. “We werken hier met drie uitgangspunten: op tijd komen, het meegeven van normen en waarden en respectvol met elkaar omgaan. Jongeren starten hier met een schone lei, dat is belangrijk.” In de avond is de boksschool een plek voor de buurt, waar ook veel ouderen langskomen voor een praatje. “Soms kloppen er buurtbewoners aan als we bijna gaan sluiten. Het kan moeilijk voor ze zijn om hulp te vragen. Wij wijzen daarom niemand af en proberen altijd te helpen.” 

Voorbeeldfunctie 
Jan en John hebben door de jaren heen veel aandacht gekregen voor hun werk. Jan: “We hebben op allerlei plekken lezingen gegeven waar we vertellen over Stichting Opboxen. Zelfs CNN kwam langs voor een interview, zo uniek is het wat we doen.” John benadrukt: “Je moet vanuit je hart werken. Juist omdat het kleinschalig is kunnen we veel aandacht besteden aan de jongeren.” Stichting Opboxen zit momenteel in zwaar weer. Door omstandigheden, waaronder de hoge energiekosten, is het onduidelijk of ze in 2023 nog kunnen doorgaan. John blijft hoopvol: “We gaan er alles aan doen om open te blijven voor de jongeren. We denken nu na over een breder aanbod van sportlessen voor andere doelgroepen en zijn opnieuw in gesprek met de gemeente over financiële steun. We geven nog niet op.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoogvliet
LocatieAveling 110 3194 LA Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.opboxen.nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.