Stichting Duugsi

Stichting Duugsi

BT0009

Sahra wil met haar stichting Somalische vrouwen, die net als zij als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, helpen door verschillende themabijeenkomsten en voorlichtingsavonden te organiseren.

Nadat zij zelf als vluchteling naar Nederland was gekomen, richtte Sahra Diria in 2012 Stichting Duugsi op. Met haar stichting probeert ze Somalische vrouwen in een vergelijkbare posities te helpen en uit hun isolement te halen. Speciaal voor hen organiseert ze themabijeenkomsten en voorlichtingsavonden in twee Rotterdamse Huizen van de Wijk. 

Weinig sociale contacten 
Sommige Somalische vrouwen zitten thuis met de gordijnen dicht en komen vrijwel nooit buiten, vertelt Sahra. Ze spreken niet goed Nederlands en hebben problemen waar zij met niemand over praten. Met haar stichting ondersteunt, helpt en motiveert ze deze vrouwen om uit huis te komen en deel te nemen aan de maatschappij. Zelf is Sahra zeventien jaar geleden vanuit Somalië naar Nederland gevlucht. “Ik woonde in Moga-dishu. Door de oorlog ben ik met mijn oudste zoon, die toen vijf jaar was, en zwanger van mijn jongste, gevlucht. Mijn man is overleden, dus ik heb veel alleen moeten doen.” Samen met Sahra ontvluchtten veel meer Somaliërs het land. “In Nederland voelen we ons veilig. Maar tegelijkertijd worstelen mensen met het opbouwen van een nieuw bestaan.” Veel Somalische vrouwen hebben daar moeite mee: de culturele verschillen tussen Nederland en Somalië zijn erg groot. “De kinderen groeien op in een andere cultuur en de mannen zijn vaak afwezig. Omdat de familie nog in Somalië woont, is het sociale netwerk van deze vrouwen klein.” 

Inloopochtenden 
Omdat je ze niet in het straatbeeld ziet, is het moeilijk om in te schatten hoeveel Somalische vrouwen er in Rotterdam wonen, aldus Sahra. Via-via probeert ze achter hun telefoonnummer te komen en belt de vrouwen vervolgens op om ze uitnodigen voor haar inloopochtenden. “Kom naar mij toe, al is het maar een halfuurtje. Gewoon gezellig bij elkaar zijn, zeg ik dan. Het belangrijkste is dat de vrouwen eerst eens langskomen. Daarna komt de rest.” De inloopochtenden zijn elke donderdag bij Huis van de Wijk Pier 80 in Bospolder-Tussendijken en op dinsdag bij Het Klooster in het Oude Noorden. “Iedereen kan binnenlopen voor een kopje thee of koffie. Om even gezellig te kletsen of te worden geholpen met een probleem of vraag.”  

Lessen volgen 
Sahra nodigt voor de ochtenden ook geregeld professionals uit om een workshop of cursus te geven. Zo kunnen de vrouwen onder andere taal- en fietslessen volgen, voorlichting krijgen over gezondheid en opvoeding of meedoen aan sport- en computerlessen. Ook gaan ze samen in gesprek over thema’s als zelfstandigheid en relaties. “In het begin waren het vooral Somalische vrouwen die naar de inloopochtenden kwamen. Nu komen er ook Marokkaanse en Syrische vrouwen langs. Een goede ontwikkeling, want zo komen we ook in contact met andere culturen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieAdrianastraat, Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.