Stichting B.a.d.

Stichting B.a.d.

OCW0003

De betrokken kunstenaars geven artistieke richting en bieden tijdelijke verblijfsruimtes voor kunstenaars

In een gekraakt voormalig schoolgebouw aan de Talingstraat in Charlois, richtte een groep kunstenaars in 1991 Stichting B.a.d. op. De stichting geeft artistieke richting en biedt tijdelijke verblijfsruimtes voor 24 kunstenaars, zowel nationaal als internationaal. Zes gezinnen wonen permanent in het gebouw. Gezamenlijk onderhouden ze de plek, vanuit de vereniging B.a.d. To The Future. Medeoprichters van Stichting B.a.d. Kamiel Verschuren en Janine Schrijver zijn nog steeds betrokken bij de stichting. 

Broeinest voor creativiteit 
De wijk Charlois is uitgegroeid tot een echte kunstenaarsbuurt. “Daar zijn wij in zekere zin volledig verantwoordelijk voor”, lacht kunstenaar Kamiel Verschuren. “In verhouding is hier in de wijk maar een klein percentage kunstenaars ten opzichte van niet-kunstenaars. De zichtbaarheid van de kunstenaars is hier alleen veel groter in vergelijking met andere wijken.” In de wijk vind je geen instituten; alles wordt georganiseerd vanuit de kunstenaars zelf. Dat de kunstenaars naar Charlois zijn getrokken komt volgens fotograaf en kunstenaar Janine Schrijver omdat er plek was in de wijk. “Laten we eerlijk zijn, niemand wilde op Zuid zijn. Toen we hier kwamen was het een hele slechte buurt.” 

Hoop, potentie en armoede
De wijk heeft verschillende kanten, zeggen Janine en Kamiel. Enerzijds is er hoop en potentie, maar aan de andere kant zie je veel armoede en zijn mensen aan het overleven. “In Charlois wonen nu veel arbeidsmigranten uit Polen, Hongarije, Bulgarije en Roemenië; vaak groepen mannen die samenhokken in kleine woningen. Dat doen ze zo’n vijf jaar, waarna ze een huis kopen en hun gezin laten overkomen.” Er is ook een groep die komt om te werken maar die door huisjesmelkers uit huis wordt gezet zodra het werk is opgedroogd. “Die mensen slapen hier in het park en die problematiek is groot en behoorlijk complex.” 

Maakproces in samenwerking met de wijk
Veel permanente kunstenaars binnen B.a.d. richten zich op de maatschappelijke en sociale uitdagingen in Charlois en voelen zich verantwoordelijk voor bewoners. Maar, veel bewoners zijn ‘participatie-moe’: “er wordt om veel input gevraagd van mensen. De vraag is wat daar vervolgens mee gebeurt. Je hoort vaak dat hun input gebruikt wordt en er ergens geld mee verdiend wordt, maar zij zien eigenlijk nooit wat terug.” Volgens Kamiel is het noodzaak om langdurig betrokken te zijn bij bewoners, wat mede mogelijk is door het permanente verblijf van kunstenaars binnen Stichting B.a.d. 

Zichtbare verbetering 
De balans is kwetsbaar in de wijk. “Het is hier een soort snelkookpan. Als er weer een crisis is, neemt het aantal inbraken toe of wordt opeens je auto gestolen. Of mensen trekken putdeksels uit de straat om te verkopen als oud ijzer.” Daartegenover worden woningen in de wijk duurder waardoor kapitaalkrachtige bewoners worden aangetrokken. De toekomstige Cultuurcampus op Zuid brengt ook verandering, bedrijfspanden worden omgebouwd tot studentenkamers. De kunstenaars binnen B.a.d. blijven aandacht vragen voor de urgente kwesties die spelen in hun wijk. Als betrokken bewoners én via hun werk, want hun kunst draagt bij aan een betere leefomgeving. “In dit gebied zijn wel tientallen kunstwerken te vinden. Het is niet voor iedereen meteen herkenbaar als kunst, maar jongeren in de buurt groeien er mee op en dat maakt verschil. Vroeger was het hier totaal anders, er was meer ellende. Nu is daarnaast ook iets positiefs in de buurt gekomen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOud-Charlois Wielewaal
LocatieTalingstraat 5 3082 MG Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.foundationbad.nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.