Stadshaven Brouwerij

Stadshaven Brouwerij

M4H0007

Stadshaven Brouwerij is een hypermoderne craft bierbrouwerij met horeca, gevestigd in een loods van 5.000 vierkante meter.

Stadshaven Brouwerij is een hypermoderne craft bierbrouwerij met horeca. De brouwerij opende in juli 2021 en is gevestigd in een loods van 5.000 vierkante meter in de voormalige fruithavens van het M4H-gebied. De productiecapaciteit is twee miljoen liter bier per jaar. Daarmee is het de grootste craft bierbrouwerij in Rotterdam en de een na grootste onafhankelijke craft bierbrouwerij van Nederland.  

Onafhankelijk, authentiek, eerlijk  
De brouwerij is opgericht door een groep bierliefhebbers en -experts. Craft staat voor onafhankelijk, authentiek, eerlijk en een maximum volume. Alexander Bruring, sales- en marketingdirecteur, heeft de ambitie om het meest onderscheidende craft biermerk in Nederland te worden. En dat begint bij de locatie. De oprichters streken neer in M4H vanwege de ruimte en de potentie van het gebied, dat transformeert van rauw havengebied naar hippe hotspot. Stadshaven Brouwerij heeft een unieke kans om onderdeel te zijn van het stedelijke ontwikkelingsproces. Zo is er naast de brouwerij een groot horecagedeelte met een bar-restaurant, proeflokaal en terras en een winkel en kan de ruimte gehuurd worden voor verschillende evenementen. 

Circulaire bedrijfsvoering 
Een ander belangrijk uitgangspunt is de circulariteit van de omgeving. Alexander: “M4H is de circulaire kraamkamer van Rotterdam. Zo is er een testcase met Rainmaker. Dit bedrijf kan van regenwater drinkwater maken. Voor het maken van twee miljoen liter bier hebben we tien miljoen water nodig, waarvan acht miljoen liter verloren gaat. We willen kijken of we dat water weer kunnen filteren en opnieuw gebruiken.” Naast dit initiatief pioniert Stadshaven Brouwerij ook door restproducten en afval opnieuw te gebruiken voor consumptie. Het overschot van door de brouwerij opgewekte zonne-energie wordt ingezet voor een e-bike-project. Niet gek voor een bierbedrijf. 
 
Geworteld in de buurt 
Er is veel contact met het Havenbedrijf en de gemeente waarvan de brouwerij het pand leaset. “Het is helemaal voor ons klaargemaakt. Zij vinden het belangrijk wat we hier doen. Zo is er bijvoorbeeld recht voor de deur een halte voor de watertaxi gekomen.” Ook is Stadshaven Brouwerij actief op zoek naar verbinding in M4H en omliggende buurten als Bospolder-Tussendijken, Spangen en Mathenesse. 
 
Opbouwen van een lokale identiteit 
Optrekken met lokale ondernemers en een programmering samenstellen die de buurt aanspreekt is een belangrijk doel. “Dit nog redelijk ongekend gebied. De grootste uitdaging is dus om traffic hier naar toe te genereren.” De Stadshaven Brouwerij is een grote speler in het M4H gebied en wil graag met andere ondernemers uit het gebied optrekken. Ook worden er tours, festivals en zelfs yogasessies tussen de bierketels opgezet om het gebied meer op de kaart te zetten. 
 
Het toekomstbeeld 
“Dit is een stukgoedhaven.” vertelt Alexander. “Een kade waar zakken en kratjes verwerkt worden. Die oude stukgoedhaven, dat verdwijnt helemaal, maar de herinnering blijft. Een bepaalde cultuur van havenwerkers, dat vinden wij leuk.” Er zijn hier veel ambitieuze plannen voor woon- en werkverkeer. Zoiets zal tijd kosten en er zullen jaren overheen gaan in een onbekend gebied met veel potentie. “Maar ik ben er van overtuigd dat het gaat gebeuren.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieGalileistraat 24, 3029 AM Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://stadshavenbrouwerij.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.