Spinozapark

Spinozapark

LO0002

In het Spinozapark komen allerlei soorten mensen samen

Het Spinozapark werd aangelegd in de jaren zestig en ligt in het hart van Lombardijen. In en rond het park vind je een mooi onderhouden plantentuin, twee basisscholen, het bekende poppodium Baroeg, een skatebaan, de Krajicek Playground, speeltuin Pascal en een dierenkliniek. 
 
Een glimlach is niet vanzelfsprekend 
“In mijn straat is voor kinderen niets te doen”, vertelt een buurtbewoner. Terwijl ze op een bankje zit, spelen haar kinderen op de sportapparaten in het park. “Deze plek en de speeltuin zijn fijn voor ze. Ik werk veel, dus hier kunnen we in onze vrije uren samen ravotten en uitwaaien.” Haar woonwijk is rustig en alle voorzieningen zijn in de buurt. Maar Lombardijen is geen sociale wijk, vindt ze. “Mijn buren zeggen geen gedag. Ik kom oorspronkelijk uit Arnhem en daar groet iedereen elkaar. Een glimlach maakt je dag toch goed. Maar hier is dat helaas niet vanzelfsprekend.” 

Zwerfafval, maar geen afvalbakken 
Verderop zitten twee bewoners van seniorencomplex Het Lichtpunt op een bankje te genieten van de najaarszon. De één leunt op een rollator, de ander heeft een hondje op schoot. Het park ziet er prima uit, vinden de dames. Vooral bij speeltuin Pascal is het mooi groen en houden ze de boel schoon. Maar steek je over richting de school en de straatjes, dan begint de verloedering. “De school moet het schoonhouden van de buurt als opvoeding meegeven. We begrijpen heel goed dat kinderen snoeppapiertjes hebben. Maar leer ze om die in de prullenbak te gooien. Ik heb de school aangesproken om daar verantwoordelijkheid voor te nemen.” De vrouw met het hondje is het ermee eens. “Maar de gemeente moet ook meer afvalbakken neerzetten”, zegt ze. “Als ik het poepie van mijn hond wil opruimen, weet ik niet waar ik het moet laten. Er is geen vuilnisbak.” 

Krajicek Playground Pascal 
Verderop in het park galmt harde muziek uit een speaker. Bij de Krajicek Playground Pascal organiseert Sportbedrijf Rotterdam een evenement waarbij ze sportaanbieders introduceren in de wijk. Zoals taekwondovereniging Abdel-Kwan die de kleintjes een workshop geeft. “De Krajicek Playground is uniek in Rotterdam”, vertelt sportconsulent Johan van den Berg. “Het sportcourt is voor alle wijkbewoners toegankelijk en gratis te reserveren. Het veld is overdekt en wordt netjes onderhouden. De Buurtvaders voetballen hier in de avond met de jongeren, waardoor de jongeren niet rondhangen of dingen slopen. Er is een gemoedelijke sfeer.” 

Speeltuin voor jong en oud 
De aangrenzende speeltuin Pascal wordt zeven dagen in de week beheerd door vrijwilliger Edlyn Ostiana. Daarnaast begeleidt ze jongeren vanuit de kinderbescherming. Haar groep jongeren verzamelt zich elke zaterdagochtend bij de speeltuin en gaat dan de wijk in om papier te prikken. Edlyn wordt blij van haar werk in de speeltuin. “Ik hoor veel over allerlei problemen en probeer te helpen door samen naar oplossingen te zoeken. Ik signaleer en verwijs door.” De speeltuinvereniging staat centraal in de wijk en wordt goed gebruikt. Ook door mensen die niet uit Rotterdam komen. “Er worden hier ICT-, computer- en telefoonlessen gegeven aan ouderen uit heel het land. De leerlingen met een beperking die afkomstig zijn van de basisscholen hiernaast zijn ook lid van de speeltuin. Hier komen allerlei soorten mensen samen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkLombardijen
LocatieGuido Gezelleweg 1802 3076 JP Rotterdam
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.