Speeltuinvereniging Hillesluis

Speeltuinvereniging Hillesluis

HS0004

Een groene en inclusieve speeltuin met activiteiten voor jong en oud

Via spel en sport naar vergroening 
Speeltuinvereniging Hillesluis is opgericht op 23 juli 1938. Hillesluis is van oudsher een zeer kinderrijke wijk met een dichte bebouwing waar veel behoefte is aan plekken waar kinderen veilig kunnen spelen. Wie door Hillesluis loopt, kan deze grote speeltuin vol spelende kinderen niet missen. Gemeente Rotterdam is eigenaar van de grond en speeltoestellen en levert de beheerder. Het gebouw is eigendom van de vereniging. Het bestuur bestaat uit zeven vaste vrijwilligers en daarnaast zijn er zo’n zes extra vrijwilligers actief. Was de speeltuin in 2005 opnieuw ingericht met als thema sport en bewegen, sinds 2022 ligt de focus op een groene en inclusieve speeltuin waar gezonde kinderen en mindervalide kinderen kunnen spelen op een groen terrein met een boomgaard, moestuin en een verkeersparcours. Om de speeltuin voor alle kinderen toegankelijk te houden is de entree gratis. Ook de activiteiten worden zo veel mogelijk gratis aangeboden. 

Alstublieft 
Naast dat de speeltuin veel speelplezier geeft, is het gelijktijdig een plek die bijdraagt aan de opvoeding van de kinderen. Een aantal van de aanwezige kinderen vragen aan vrijwilliger Jan: “Jan, mogen wij alstublieft een ijsje?.” Alstublieft; dat woord is op deze plek magisch. Zolang de kinderen het woord alstublieft niet gebruiken, luisteren de vrijwilligers niet naar de vragen van de kinderen. Op jonge leeftijd is dit een plek waar geleerd wordt hoe mensen met elkaar om willen gaan. Met beleefdheid en respect. Door deze regels, die voortkomen vanuit de normen en waarden van de speeltuin, ontstaat er niet alleen een leeromgeving, maar ook verbinding. 

Verbinding 
De verbinding is belangrijk bij het signaleren van bepaalde zaken door bestuur en vrijwilligers. Zij zien al snel of er iets aan de hand is bij de kinderen. Er wordt altijd aan ieder kind gevraagd hoe het gaat. Ook komen er vaak dezelfde kinderen, waardoor de vrijwilligers al snel zien of er iets speelt. Er is met deze vaste bezoekertjes een goede vertrouwensband opgebouwd, waardoor zij de vrijwilligers al snel iets vertellen. Signalen zoals dagelijks dezelfde kleding dragen, altijd honger hebben of zichtbare ruziënde ouders worden ook door de vrijwilligers opgepakt. Bij bepaalde signalen spreekt de speeltuin contacten in de wijk aan, zoals bijvoorbeeld het wijkteam. Via hen wordt er dan naar de juist persoon gezocht die hulp kan bieden, zoals de stadsmarinier of wijkagent. 

Activiteiten voor jong en oud 
Wie denkt dat deze speeltuin alleen bestemd is voor kinderen en spelen, heeft het mis. De speeltuin organiseert namelijk zelf een aantal activiteiten, voor alle bewoners in Hillesluis, zowel jong als oud. Iedere maandag, dinsdag en vrijdag is het bewoners spreekuur van half tien tot half een. Dit is een spreekuur van  Stichting Wijkraad Hillesluis (niet te verwarren met de Wijkraad van Gemeente Rotterdam). Deze stichting bestaat al meer dan dertig jaar en is op diverse locaties actief. Heb je een vraag, iets waar je zelf niet uitkomt of stapels papierwerk? Hier word je met open armen ontvangen!  

Sporten en bewegen 
Als je denkt dat dat niet genoeg werk en activiteiten zijn in deze speeltuin, is er ook nog eens een wekelijkse samenkomst van een groep fotografen, kinderclubs op de woensdagmiddagen, kinderdisco’s en nog veel meer. Jaarlijks pakt de speeltuinvereniging Koningsdag, het Sinterklaas- en Kerstfeest groots aan. Daarnaast is de ‘Senioren in Beweging’ activiteit inmiddels een bekend terugkerend fenomeen. Er wordt deelgenomen aan grote voetbaltoernooien tussen verschillende wijken en de speeltuin is de trotse beheerder van het officiële Cruijff-veld van Feyenoord. Sporten en bewegen is waar het hier om gaat.  

Positieve aandacht en verdieping 
De wens voor de toekomst in Hillesluis is meer geld voor leuke activiteiten en bijbehorende middelen, meer positieve aandacht en meer verdieping zoeken met professionele organisaties in wat er in de voorgaande jaren is gedaan en hoe dat duurzaam kan worden voortgezet. De speeltuin is een erkend leerbedrijf en sinds een aantal jaren is er een goede samenwerking met Hogeschool Rotterdam. Kortom, Speeltuinvereniging Hillesluis is niet zomaar een speeltuin! 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHillesluis
LocatieVlasakkerstraat 12, 3074 WX Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://www.speeltuinvereniging-hillesluis.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.