Speeltuin Wiffel Waffel

Speeltuin Wiffel Waffel

DHSM0009

Samen met het Huis van de Wijk is de speeltuin dé plek in Schiemond waar mensen terecht kunnen met hun vragen en problemen.

Sinds een jaar is Paul van der Lee beheerder van Speeltuin Wiffel Waffel in Schiemond. De geboren en getogen Rotterdammer werkt al 35 jaar met jongeren in sport en spel. 

Activiteiten voor de buurt 
Speeltuin Wiffel Waffel is naast een kinderspeeltuin ook een belangrijke ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Onder de naam Sjors en Sjimmie opende de speeltuin in 1992 haar deuren. In 2011 werd de naam omgedoopt tot Wiffel Waffel, bedacht door leerlingen van openbare basisschool De Boog. In de speeltuin worden met en door bewoners allerlei activiteiten georganiseerd. Zoals het project Back to School met wel dertig activiteiten, waaronder een workshop voor kinderen van stichting Xzieje van buurtbewoonster Maria dos Santos. Voor een kleine bijdrage is de speeltuin te huur voor feestjes en bijeenkomsten.  

Vraagbaak 
Samen met het Huis van de Wijk is de speeltuin dé plek in Schiemond waar mensen terecht kunnen met hun vragen en problemen. Paul heeft naast zijn werk als beheerder ook een signaalfunctie en verwijst indien nodig mensen door naar interne begeleiders op scholen of naar de wijkpolitie. In de toekomst wil hij meer professionele partijen inzetten om bewoners bij te staan. Ook neemt Paul vanuit stichting Wiffel Waffel deel aan het Schiemond overleg met verschillende wijkpartners, zoals de wijkraad, WMO Radar, basisschool De Boog, de wijkconciërge en de gemeente.  

Vader van de wijk 
Edsel, de voorganger van Paul, was tot mei 2022 beheerder van speeltuin Schiemond. Inmiddels is hij met pensioen en overwintert hij op Curaçao, maar blijft als vrijwilliger betrokken bij de speeltuin. Edsel zag er kinderen opgroeien, trouwen en kinderen krijgen. Hij wordt nog steeds gebeld door kinderen die hij vroeger heeft begeleid of voor wie hij heeft gezorgd. Edsel wordt niet voor niets de de ‘vader van de wijk’ genoemd. Net als Paul haalt hij de inspiratie uit de kinderen, die houden hem jong.  

Spelen, niet gamen 
“Het gebouw en plein mogen wel opgeknapt worden zodat er in de winter een schaatsbaan kan komen”, zegt Paul. “En binnen een likje verf en leuke kunstwerkjes van de kinderen om de zaal weer aan te kleden zou ook niet gek zijn.” Paul hoopt met zijn werk kinderen én ouders iets mee te geven. “Ik wil ze laten zien dat het belangrijk is om lekker te bewegen, te spelen en om kind zijn. En niet alleen maar te gamen.” Paul bewaakt ook het welzijn van de kleine kinderen door te proberen om kopieergedrag te voorkomen. Als oudere kinderen met een biertje of blowtje rondhangen bij de speeltuin, treedt hij op. “Elke dag is hier anders. Het gaat mij er vooral om dat de kinderen een leuke dag hebben.”  

 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDelfshaven-Schiemond
LocatieKedoestraat 90, 3029 CK Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.