Speeltuin Jeugdveld

Speeltuin Jeugdveld

PeZw0003

Speeltuin Jeugdveld zorgt voor jonge en oudere wijkbewoners

In Zuidwijk runnen Joyce de Lima, Kees Rijsdijk en het bestuur Speeltuin Jeugdveld de leukste speeltuin van de wijk. De sfeer is er gemoedelijk, en voor alle leeftijden wordt regelmatig iets leuks georganiseerd. Ook voor gezinnen met een smalle beurs staat de deur altijd open. 
 
Een speeltuin midden in het groen 
Speeltuin Jeugdveld ligt in een uithoek, vlak tegen de Barendrechtse woonwijk Smitshoek aan. Vlak naast een weiland met schaapjes en een landelijk fietspad, midden in het groen en tussen de appelbomen. De grote kantine bij Jeugdveld wordt gerund door Joyce de Lima en Kees Rijsdijk. “Ik ben hier nu acht jaar en doe dit werk graag”, zegt Kees. “Ik onderhoud de tuin en het groen en doe wat kleine klusjes. Als er bezoekers zijn let ik op de spelende kinderen en op feestdagen versier ik de zaal. Er komen hier vaak mensen uit de buurt, maar ook dagjesmensen die langs fietsen vanuit Barendrecht en met de kinderen even komen spelen.” 

Activiteiten voor jong en oud 
Joyce is een actieve bewoonster van Zuidwijk en penningmeester van Jeugdveld. In de speeltuin organiseert ze samen met Kees en een team vrijwilligers activiteiten voor jong en oud, zoals een knutselclub, het Sinterklaas- en Halloweenfeest, bingo en een eetclub voor senioren. “Het is mijn tweede huis”, zegt Joyce. “Als ik niet thuis ben dan ben ik hier te vinden. De deur staat open voor iedereen, net als bij mij thuis.” Naast het beheer van de speeltuin geeft Joyce op een middelbare school in de wijk kookles aan kinderen. “De kinderen koken voor de ouderen maaltijden die we aan het eind van de les samen rondbrengen in de wijk.” 

Omkijken naar een ander 
In Zuidwijk wonen veel jonge gezinnen en ouderen. De sociale controle is groot: iedereen let er op elkaar. Maar ook kent de wijk behoorlijk wat armoede en eenzaamheid. Daar speelt Joyce op in. “Met ouderen doen we leuke uitstapjes, of ze komen hier gezellig kletsen. De entree voor de speeltuin is voor kinderen maar twintig cent, maar sommige kinderen hebben dat niet eens. Dan knijpen wij een oogje dicht.” Joyce helpt ook gezinnen in de wijk die het niet breed hebben. “Op zondag verkoop ik zelfgemaakt brood. Als er brood over is geef ik het aan die mensen, omdat ik weet dat zij het echt nodig hebben.” 

Ontspannen sfeer 
Door drugsoverlast was de buurt lange tijd tamelijk onveilig. Dat probleem is nu is verholpen. “Toen ik hier in 2007 kwam wonen was ik bang om in bepaalde gebieden te lopen. Nu zijn veel oude gebouwen gesloopt. Er is nieuwbouw voor in de plaats gekomen, dat was een goede beslissing.” Kees: “Ook de opknapbeurt van het nabijgelegen Zuidplein draagt bij aan de veiligheid. Er wordt veel geld en aandacht gestoken in de sociale aanpak van Zuid. Daarvan zie je echt resultaat. In de speeltuin zijn nooit problemen met wijkbewoners. Na al die jaren weet hij wel zo’n beetje wat hier komt. “Ik heb nooit te maken met jeugd die vervelend doet. De sfeer is hier altijd relaxed.” Voor Joyce staat één ding vast: ze wil niet weg uit Zuidwijk. “Iedereen kent mij hier, ze noemen mij de oma van de wijk. Als ik ooit moet verhuizen ga ik meteen het land uit. Maar zo ver zal het hopelijk niet komen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkPendrecht Zuidwijk
LocatieSmitshoekseweg 170 3085 BS Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.