Spark design & innovation

Spark design & innovation

M4H0008

Ontwerpbureau Spark design & innovation loopt warm voor producten die 'meaningful' zijn.

Spark design & innovation (Spark) is in 1997 opgericht door industrieel ontwerpers Robert Barnhoorn en Maarten Wilming. Het van origine Ridderkerkse bedrijf wist na hun groeispurt in 2008 dat hun toekomst in Rotterdam moest liggen. Inmiddels bestaat Spark uit een hecht team van zo’n dertig gedreven professionals dat innovatieve producten ontwerpt voor klanten wereldwijd. Ieder product heeft een eigen verhaal en ontwikkelingsproces. Robert praat vol passie over alle tot nu toe ontwikkelde producten. 

Vliegende auto 
Sinds 1997 is gewerkt aan een indrukwekkend aantal innovatieve producten. Heel opvallende en zelfs opzienbarende producten zoals de vliegende auto maar ook meer alledaagse producten zoals een geldautomaat, warmhoudpan en traplift. Uit liefhebberij van Robert is Spark betrokken geraakt bij een vliegende auto. Robert: “We kregen de vraag van iemand die vlieglessen volgde maar daar eerst drie kwartier voor moest rijden. Het liefst wilde diegene in het weiland achter zijn huis opstijgen.” Spark ontwikkelde eerder een eenpersoons auto op drie wielen, de Spark Carver. “We gingen op zoek naar mogelijkheden om de Carver te combineren met het vliegen. Hier kwam een girocopter uit voort: de PAL-V. I.s.m. LEGO is voor de opdrachtgever een LEGO-model van dit voertuig gemaakt.” 

Henk 
Een ander tot de verbeelding sprekend product is HENK, in opdracht van Henk. Henk wilde een koffer die levenslang zou meegaan. Dus niet zomaar een koffer maar kwalitatief het allerbeste! Spark ontwikkelde samen met Henk verschillende versies. Een instapmodel kan voor 7.500 euro worden aangeschaft, de luxe versie, geheel bekleed met krokodillenleer kun je voor 30.000 euro mee op vakantie nemen. 

Meaningful 
Bij Spark design lopen ze het meest warm voor producten die 'meaningful’ zijn. Zo heeft Spark een warmhoudpan ontworpen voor ouderen. Robert: “Ondervoeding bij oudere mensen is een groot probleem. Smakeloze maaltijden, verlept in de magnetron of verpieterd in de oven dragen hier niet aan bij. We hebben een warmhoudpan ontwikkeld die op zeer eenvoudige wijze magnetronmaaltijden verwarmt en de gebruiker de ervaring geeft echt te koken.” Beleving draagt bij aan de acceptatie van het ontwerp, legt Robert uit. “Door de techniek van de warmhoudpan wordt de maaltijd op de juiste wijze verwarmd. De maaltijd is smaakvol en kan daardoor mensenlevens verlengen.” 

Onzichtbaar 
Het werk van Spark is vaak onzichtbaar. Meestal werken ze in opdracht aan een verbetering of aan het toegankelijk maken van producten. Een goed voorbeeld daarvan is de traplift. Robert: “De lift bestond al maar was veel te duur om te kunnen verkopen. We hebben het ontwerp doorontwikkeld naar een versie die even veilig maar vele malen goedkoper is. Hierdoor is de lift voor veel meer mensen over de hele wereld beschikbaar.” 

Zorgrobot 
Een product waar veel samen komt is de zorgrobot. Het is belangrijk voor een nieuw product dat gebruikers het accepteren als instrument om te gebruiken. Daarom is Spark met de ontwikkeling in de buurt van het uiterlijk van de rollator gebleven. Een product dat ouderen gebruiken en kennen. De robot blijkt een succes. Robert: “Tijdens het testen van de robot wilden de gebruikers de zorgrobot niet meer loslaten. De robot helpt mensen met lopen, spreekt ze toe als ze iets moeten doen, wijst de weg en onderhoudt contact met zorgverleners. Na deze goede testresultaten zochten we naar een goedkopere productiewijze. Met techniek uit de automotive industrie is dat gelukt.” 

Integrale ontwikkeling 
Volgens Robert kan zo'n zorgrobot alleen maar in Nederland ontwikkeld worden omdat hier op een integrale en discipline overstijgende wijze wordt ontwikkeld. Robert: “Met andere woorden, ontwerpers kijken verder dan de eigen discipline en passen ook andere kennis toe. Zoals bij de zorgrobot. Daar wordt gewerkt met technieken van spuitmallen uit de automotive industrie om goedkoper te produceren. En zo kom je veel verder.” 

Spark voelt zich goed thuis in het Rotterdamse Merwe-Vierhavens gebied. Ze omarmen de Rotterdamse doe-mentaliteit en voegen daar iets aan toe. Met ondernemers als Spark design & innovation klinkt de Rotterdamse mentaliteit steeds meer als slim denken én doen! 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieBenjamin Franklinstraat 515, 3029 AC Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://www.sparkdesign.nl/nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.