Schuttersveld

Schuttersveld

CR0002

Op het Schuttersveld zet Stichting BuurtLAB zich in om sporten onder jongeren te stimuleren

Eigenlijk heette dit veld het Exercitieveld, maar omdat Crooswijkers het alleen maar hadden over Schuttersveld heeft de gemeente het maar aangepast” aldus Crooswijk reporter Ton Geenen. Het Schuttersveld is een plek met een lange historie. Waar ooit luchtballonnen vertrokken, mariniers en schutters hun oefenplek hadden, en ook voetbalclub Sparta ooit huisde. Een plek waar veel staat te gebeuren de komende tijd, wanneer het huidige sportcomplex gaat plaatsmaken voor nieuwe woningen en een nieuwe sporthal. Aan de zijkant ligt Speeltuinvereniging Crooswijk, nauw verbonden met het plein, maar wel afgeschermd met een hek. 

Een plek van kansen, vernieuwen en verenigen 
We praten met Alpha Sow en Bart Kleijweg van Stichting BuurtLAB die zich inzetten om het sporten onder jongeren te stimuleren, met Ton Geenen die de verhalen en historie van de wijk vastlegt in beeld en tekst en met Excelsior Foundation, actief op ‘het veld’. 

“Het Schuttersveld is een plek van kansen, vernieuwen en verenigen” volgens Alpha en Bart van Stichting BuurtLAB. Zij zetten zich in om sporten onder jongeren te stimuleren. Zo’n 9,5 jaar geleden heeft Bart Alpha benaderd om in Crooswijk op het Schuttersveld aan de slag te gaan als buurtsportcoach. Alpha heeft op hoog niveau basketbal gespeeld en gaat de uitdaging graag aan. Onder de naam FC Zijlijn werd het project gestart. Het plein werd op dat moment gedomineerd door een klein groepje. Bart: “De meeste jongens kwamen echt om te voetballen, maar een klein deel kwam om drugs te dealen.” Voetbal was de enige sport die er gespeeld werd en vooral in de avond was het een onveilige plek. Het veld zelf was in slechte staat, een pijnlijke constatering voor het sportershart van Alpha. “Toen ik dat zag dacht ik: Je kan hier zo niet spelen, het is niet goed onderhouden. Sport wordt hier niet gewaardeerd.” 

Het kostte hem twee jaar om de dealende jongeren van het plein te krijgen. Het was hard werken om met hen een band op te bouwen, maar het lukte.  

Sport verbroedert 
Waar er vroeger vooral gevoetbald werd is het veld nu in gebruik door veel verschillende groepen sporters. Tennis, free-running, atletiek, honkbal, sportdagen en gymlessen van scholen. Ook vind je er personal trainers, wandelaars en sinds kort zijn er mensen met jeu de boules begonnen. Je ziet oud en nieuw Crooswijkers door elkaar op het plein. De sport verbroedert. Ook Ton herinnert zich dit nog van vroeger: “Met het zomervoetbal stonden hier honderden mensen, elke avond weer. Er waren veel teams en het jongerenvoetbal werd gesponsord door de Holland-Amerika Lijn.”  

Jongerenhub in een voormalig zwembad 
Sinds maart 2022 kan er ook indoor worden gevoetbald. Dankzij Excelsior Foundation, die een jongerenhub in het voormalige zwembad heeft geopend. Ook buiten kunnen jongeren voetballen onder begeleiding van trainers van de Foundation. Jongeren worden uitgedaagd om mee te denken over de activiteiten die er in en buiten de hub plaatsvinden en helpen bij de uitvoering daarvan. 

De toekomst van het Schuttersveld?  
Een grote wens die door meerdere partijen wordt geuit gaat over betere faciliteiten. Zo is er bijvoorbeeld geen toilet bij het Schuttersveld en zijn de velden aan vernieuwing toe. Wat duidelijk naar voren komt in de gesprekken is dat deze historische plek veel ruimte biedt aan het verbinden van Crooswijkers en daarmee een belangrijke plek in de wijk inneemt. Dat moet zeker zo blijven vinden alle sprekers eensgezind.  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkCrooswijk
LocatieSchuttersweg, Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.buurtlab.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.