Schiezicht

Schiezicht

BT0029

Wijkonderneming en ontmoetingsplaats Schiezicht is er voor en door bewoners van Delfshaven en Bospolder-Tussendijken.

Wijkonderneming en ontmoetingsplaats Schiezicht is er voor en door bewoners van heel Delfshaven. Met toegankelijke activiteiten probeert de stichting bewoners met elkaar te verbinden en de wijk leuker en levendiger maken. Iedereen kan meedoen!

Atelier Spangesekade
Schiezicht wordt gerund door een groep enthousiaste bewoners die zich inzetten voor de wijk. Dat begon in 2009. Onder de naam Atelier Spangesekade werd getuinierd, illegaal zebrapaden geschilderd en plantenbakken gemetseld. Na drie jaar namen de bewoners een winkelruimte aan de Mathenesserdijk/Spangensekade in gebruik waar activiteiten werden georganiseerd, en werd Stichting Schiezicht opgericht.

Eigen pand
Julia Hevemeyer, medeoprichter van Schiezicht: “Doordat Havensteder de bewoners toestemming gaf een pand te huren dat dienst kon doen als gemeenschaps- en expositieruimte, kregen we de mogelijkheid om van alles voor bewoners te organiseren. Zoals Schaften aan de Schie, de Kookclub Kadekantine, de Mama Salon voor de moeders van Delfshaven, Schiezicht Klassiek en het kinderprogramma Cultuur Caleidoscoop. We hadden nu ook ruimte voor kwetsbare groepen.”

Pauze
Na de coronaperiode bleek het moeilijk om de boel weer op te starten. De jaarlijkse huurverhoging en een gebrek aan financiële middelen gooiden roet in het eten. Daarom werd besloten om vanaf maart 2023 tijdelijk dicht te gaan. Julia: “Een plek als deze is belangrijk voor de wijk en mag niet verloren gaan.” De pauze was nadrukkelijk een uitnodiging voor lokale organisaties en sociale ondernemingen in Delfshaven om een plan te maken voor een nieuwe ronde op deze plek. En dat is gelukt. Een groep betrokken bewoners neemt het stokje over van het huidige bestuur.

Actieve bewoners
Een van de nieuwe kartrekkers is Doris Schakenbos, een directe buurvrouw van Schiezicht en sinds eind 2018 wijkbewoner. Doris: “Voorheen bestond Schiezicht uit een bestuur met een paar vrijwilligers. Er kwam heel veel op de schouders van het bestuur terecht en dat bleek niet meer haalbaar. Ik kwam wel eens in Schiezicht en wilde niet dat het verloren zou gaan voor de buurt. Onze wijk drijft op buurthuiskamers. Door mijn werk voor de BoTu buurtkrant en de groenclub heb ik veel buren en initiatieven leren kennen en een groot netwerk opgebouwd. Er zit zo veel goodwill in de wijk. Mensen zijn participatief en enthousiast.”

Sociale cohesie
Regelmatig zijn er brainstormsessies over de toekomst van Schiezicht. “Eerst zijn we bezig geweest met de herinrichting van hoe een buurthuis werkt. We zien bij andere buurthuiskamers dat er vaak overdag activiteiten voor met name ouderen worden georganiseerd. Wij willen er graag voor iedereen zijn. Dus ook voor de werkende generatie, tieners en kwetsbare mensen. Denk aan een tweede huiskamer en plek voor sociale cohesie.”

Rijdende trein
Op dit moment zit Schiezicht volop in de ideeën fase. Een aantal niet weg te denken activiteiten vindt nog steeds plaats zoals Schaften aan de Schie, op verschillende flexibele dagen met wisselende koks, en Koken met Kids. Doris vergelijkt Schiezicht met een rijdende trein. “Je hebt een machinist nodig zodat de trein kan rijden. Dan roepen we de wijkbewoners op om erop te springen en te doen wat je leuk vindt. Dat kan bijvoorbeeld 1x per maand, 1x per jaar of eenmalig zijn. Je kan uit Tussendijken komen maar ook uit Spangen of Middelland. Iedereen kan instappen!”

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieMathenesserdijk 272B, 3026 GN Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.schiezicht.com/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.