Schat van Schoonderloo

Schat van Schoonderloo

DHSM0003

De Schat van Schoonderloo is een groene plek voor iedereen.

“Mensen komen hier voor hun rust en voor het groen. Het is dan ook de enige groene plek in dit deel van de wijk. Je zou het bijna armoede kunnen noemen dat we zo gewaardeerd worden”,  zegt Jan van den Noort, coördinator bij de Schat van Schoonderloo. De groene oase is ontstaan dankzij de vasthoudendheid van de buurt. 

Een roerig verleden  
“Ooit stond hier een schipperskerk, toen die werd afgebroken bleef er een een lege plek achter: ‘Het Gat van Schoonderloo’.” Daarna volgde een roerige periode; prostitutie, opslag voor Gemeentewerken, een dumpplek voor afval. Jan: “Hier gebeurde alles wat God verboden had. De gemeente wilde hier eigenlijk huizen bouwen, maar de buurt bleef voet bij stuk houden. Dit moest een groene plek worden, zoals trouwens ook in het bestemmingsplan stond.” 

Volhouders 
We zitten aan tafel bij Jan thuis en kijken uit over de tuin waar de herfstkleuren goed te zien zijn. Jan: “Het heeft ongeveer tien jaar geduurd voor de gemeente om was. Enkele actieve wijkbewoners bleven al die tijd druk uitoefenen. Dat soort bulldozers heb je nodig.” De gemeente ging om in 2003. De bewoners eisten vervolgens dat ze de plek zelf mochten inrichten en onderhouden. De gemeente stemde in. Toen begon de grote klus. Het park is uiteindelijk gerealiseerd met behulp van vrijwilligers, fondsen en subsidies. Het park was in eerste instantie alleen op gezette tijden open omdat er niet genoeg mankracht was voor het toezicht. “Wij vonden dat het park vaker open moest zijn. Het voorstel om elke dag open te gaan kon rekenen op brede steun. Dus nu kun je hier zeven dagen per week terecht, vanaf een uur of acht totdat het donker wordt. Het werkt, we hebben weinig overlast. Soms moeten we een groepje blowende jongeren wegsturen. Maar het gaat eigenlijk heel goed zo.” 

Daar wordt van alles gedeeld 
Jan woonde tot 2013 in het Oude Westen. "Ik ben gevallen voor het park en het huis waar ik nu in woon. Het is hier rustig, een kleine wijk, veel mensen kennen elkaar.” De Schat van Schoonderloo heeft een website, een facebook pagina en een digitale nieuwsbrief die naar zo’n achthonderd mensen wordt verstuurd.  De wijk heeft ook een eigen website, er is een buurtkrant gelanceerd en er is een appgroep voor de wijkbewoners. Jan: “Daar wordt van alles in gedeeld, van overlast tot ‘ik heb een magnetron over, wie wil die?’”. 

Onderhoud door vrijwilligers 
De tuin wordt goed gebruikt. Mensen komen hier om te lunchen, te vergaderen, kruiden te plukken of om workshops te geven. Het is ook een avontuurlijke plek voor kinderen. “Er zijn wijkbewoners die deze plek nog niet kennen. Ze zijn verbaasd dat hier zoiets moois is. En soms zien we verdwaalde toeristen. Die zijn eigenlijk op weg naar Historisch Delfshaven. Om de zoveel tijd organiseren we een klusdag. Iedereen is dan welkom!” Tijdens de klusdag worden de noodzakelijke werkzaamheden in de tuin uitgevoerd. Jan: “Groen verdient respect, het blijft altijd doorgroeien. We grijpen liever alleen in als het echt moet.” De tuin wordt al bijna twintig jaar volledig onderhouden door vrijwilligers. 

Betere communicatie is wenselijk 
Meer groen in de wijk is welkom. Jan bracht alle door wijkbewoners gewenste groeninitiatieven in kaart onder de naam de Groene Slinger. “Inmiddels is deze bijgewerkt tot de Groene Slinger 2.0. Sommige initiatieven zijn uitgevoerd, maar veel nog niet. Voor verdere vergroening is steun van de gemeente nodig.” De communicatie tussen de gemeente en de wijkbewoners is volgens Jan nog niet optimaal. “De relatie moet echt beter. Ik snap dat het ingewikkeld is, maar ik vind dat de gemeente soms te weinig vanuit de bewoners denkt. In de stadsvernieuwingstijd hadden de gemeente-ambtenaren hun kantoor in de wijk. Daardoor hadden ze rechtstreeks en dagelijks contact met de bewoners. Toen maakten we vorderingen. Wij houden wel van vorderingen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDelfshaven-Schiemond
LocatieSchoonderloostraat 87-153, 3024 TT Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.schatvanschoonderloo.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.