Sali S Market

Sali S Market

TW0010

Een Bulgaarse winkel met een wekelijks Bulgaars spreekuur

In een hoekpand op de Mijnsherenlaan vind je Sali “S” Market: een kleine supermarkt met voornamelijk producten uit Bulgarije. De winkel heeft veel aanloop; niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor het Bulgaarse spreekuur dat hier wekelijks plaatsvindt.  

Spreekuur voor hulpvragen 
Sinds 2014 is Sali eigenaar van de winkel, die hij runt met zijn vader en moeder. Ze verkopen voornamelijk Bulgaarse producten en helpen landgenoten die de weg in Nederland nog niet kennen en de taal niet goed beheersen. “Mensen komen langs met vragen over huisvesting, zijn op zoek naar werk of hebben schulden en komen er met het papierwerk niet uit. Op een gegeven moment kwamen er zoveel mensen dat ik niet iedereen meer kon helpen. Toen ben ik achter in de winkel een Bulgaars spreekuur begonnen. Op de deur hangt een briefje met de tijden en dagen.” 

Opnieuw beginnen in een ander land 
Sali kwam in 2004 met zijn ouders in Tarwewijk wonen. “Mijn vader werkte in een supermarkt en mijn moeder in een bakkerij. Op school leerde ik Nederlands en werd ik al snel de tolk van de familie.” In het begin was het een behoorlijke cultuurschok voor het gezin. “We lieten alles achter in Bulgarije en hebben ons hier uiteindelijk goed aangepast. Ik kan me daarom voorstellen hoe dat is voor de Bulgaren die nu in Nederland aankomen. Omdat ik de taal spreek kan ik ze goed helpen.”

Overlast op straat 
Sali’s winkel is inmiddels een bekende ontmoetingsplek in de wijk. “Een tijdje terug kregen we klachten van bewoners en de gemeente omdat er te veel mensen voor de zaak rondhingen. Ze deden niemand kwaad, maar kwamen hier voor en na het werk koffie drinken.” Omdat de winkel een duidelijk herkenningspunt is, worden veel Bulgaarse arbeiders er met een busje opgepikt om naar het werk te gaan. “In onze cultuur is het heel normaal om elkaar op straat te treffen. Maar hier wordt het gezien als overlast.” Samen met de wijkagent vond Sali een oplossing. Hij zetten bloembakken op de stoep waardoor de overlast afnam. “Daar heb ik zelf in geïnvesteerd.”

Familiegevoel 
“Toen wij pas in Tarwewijk kwamen wonen was het een gevaarlijke buurt”, vertelt Sali. “Inmiddels zijn er veel dingen opgeknapt en is het stukken veiliger. Tarwewijk is nu druk en gezellig, iedereen kent elkaar en het voelt als een familie”, aldus Sali. “Iedereen weet van de ander waar ie mee bezig is. Hierdoor zijn veel samenwerkingen ontstaan en heb ik mooie dingen kunnen doen. Niet alleen voor de Bulgaarse gemeenschap die hier woont, maar ook voor de wijk.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieMijnsherenlaan 108 3081 CH Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.