Roy Raghoe

Roy Raghoe

HvH0026

Roy Raghoe woont in De Thuishaven en volgt het éénjarige traject van Stichting Ontmoeting in Hoek van Holland.

Roy Raghoe volgt het éénjarige traject van Stichting Ontmoeting in Hoek van Holland. De Ontmoeting stelt door middel van een begeleidingstraject doelen voor hun cliënten en ondersteunt hen in de zoektocht naar een werkplek en woonplaats. Roy is nu halverwege zijn traject. Hij kijkt uit naar een nieuw hoofdstuk in Hoek van Holland. 

Zorg voor zijn ouders 
In 1991 verhuisde Roy vanuit Suriname naar Nederland. “Ik werk al vanaf mijn dertiende en hield ook van reizen. Eigenlijk was ik in Nederland alleen op vakantie omdat mijn zus hier woont. Zij wilde graag dat ik hier zou blijven en heeft mijn visumaanvraag geregeld.” Nadat Roy vervolgens een vaste baan kreeg en een eigen woning in Rotterdam, zorgde hij ervoor dat zijn ouders ook naar Nederland konden komen. “Wij zijn arm opgegroeid en dan wil je ook iets terugdoen. Mijn vader had lepra en een kunstbeen en kon in Nederland beter worden geholpen.”  

Groot verlies 
Nadat Roy in 2005 voor zijn werk naar Antwerpen verhuisde ging de gezondheid van zijn vader langzaam achteruit. Omdat zijn andere broers in Suriname woonden voelde Roy zich erg verantwoordelijk. “Ik kwam op vrijdag altijd met de auto vanuit België naar Rotterdam. Dan bleef ik het weekend en ging ik daarna weer terug. Mijn vader werd steeds zieker. Toen heb ik alles in Antwerpen opgegeven en ben ik in april 2018 definitief teruggegaan naar Rotterdam. Mijn vader overleed in december van dat jaar, twee dagen voor de verjaardag van mijn zusje.” Het verlies liet diepe sporen achter bij het hele gezin. Roy verhuisde niet terug naar België, maar bleef bij zijn moeder in Rotterdam om haar te helpen. Toch viel het gezin uiteen. Na een ruzie barstte de bom en sloeg zijn moeder de deur voor hem dicht. “Ineens zei ze: ‘Als jij vanavond terugkomt doe ik de deur niet meer open.’ Terwijl mijn moeder wist dat ik nergens anders naar toe kon.” 

Leven op straat 
Door het zware leven op straat raakte Roy zijn baan kwijt. “Het was een koude winter met veel regen. Omdat je al je spullen bij je hebt vind je nergens rust. Als je even in slaap valt kan iemand alles meenemen. Ik ging van station naar station. Als het regent of vriest heb je aan het einde van de nacht geen gevoel meer in je lichaam. Ik probeerde dan de eerste trein in te komen om weer een beetje warm te worden.” Nadat hij met hulp van Centraal Onthaal een pasje kreeg voor de nachtopvang van het Leger des Heils kwam Roy in beeld van de instanties. Een kort verblijf in een tussenvoorziening in Hoogvliet bood geen uitkomst. “Omdat ik geen werk had kon ik de huur niet betalen en werd ik eruit gezet en teruggestuurd naar het Leger des Heils en moest ik weer opnieuw starten. Gelukkig heeft Centraal Onthaal mij in contact gebracht met de Ontmoeting en zodoende heb ik in Hoek van Holland een plek gekregen.” 

Nieuw begin 
Inmiddels woont Roy zes maanden in de Thuishaven van de Ontmoeting in Hoek van Holland. De Thuishaven biedt zorg op maat aan mensen die tussen wal en schip vallen. De cliënten hebben uiteenlopende achtergronden. Roy vertelt waarom het programma voor hem goed werkt. “Ik ben niet verslaafd, ik heb alleen geen dak boven mijn hoofd. Het Leger des Heils biedt iedereen hulp. Alleen ieder heeft zijn eigen probleem en elk probleem is anders. In de nachtopvang kan je alle richtingen opgaan. Je bent kwetsbaar, je komt zoveel mensen tegen en je wordt zo beïnvloed. Daarom ben ik de Ontmoeting ook dankbaar dat ik naar Hoek van Holland kon komen.” Voor Roy is het contrast groot met Rotterdam. “Als ik in Rotterdam iemand op straat zou begroeten word ik raar aangekeken. Hier is de mentaliteit anders. Ook al kennen ze mij niet, ze groeten ze mij. Zoiets voelt al anders. In zo’n maatschappij wil je meedoen.” De dagbesteding, sport en werk in een kringloopwinkel vormen belangrijke stappen voor Roy. “Ik heb vanaf mijn dertiende altijd gewerkt, in de bouw, logistiek, productiewerk en als operator. Dan is stilzitten moeilijk. Maar in 2024 mag ik weer gaan solliciteren. Dat is positief voor mij. Ik zie het hier wel zitten: een nieuwe stad met nieuwe mensen en een nieuw begin.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatiePrins Hendrikstraat 211 3151AW Hoek van Holland
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://www.ontmoeting.org/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.