Rotterdam Bluegrass Festival

Rotterdam Bluegrass Festival

ON0012

Het Rotterdam Bluegrass Festival is uitgegroeid tot een meerdaags evenement op het Noordplein, met duizenden bezoekers van binnen en buiten Rotterdam.

Rotterdam Bluegrass Festival
Wijkcollectie Oude Noorden nr. 0012
Het Rotterdam Bluegrass Festival in Noord is allesbehalve een eenheidsworst

Guido de Groot is oprichter en directeur van het Rotterdam Bluegrass Festival. De eerste editie vond plaats onder de koepel van de muziektent op het Pijnackerplein. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een meerdaags evenement op het Noordplein, met duizenden bezoekers van binnen en buiten Rotterdam.

Volksmuziek in een volkswijk
Guido begon het festival in 2009 vanuit zijn liefde voor muziek. “In de eerste plaats ben ik muziekliefhebber. Bluegrass is volksmuziek en wij zitten in een volkswijk. Het genre is heel toegankelijk en sociaal: iedereen is er welkom en dat zijn waarden die ik ook belangrijk vind.” 
Er komen jaarlijks gerenommeerde artiesten uit binnen- en buitenland en er is veel randprogrammering, vertelt Guido. “Maar we proberen het altijd laagdrempelig te houden. Zo zijn we in 2017 gestart met een scholenproject om bluegrass op basisscholen te introduceren. De leerlingen krijgen ukelele-les en leren om samen muziek te maken.”

Uitdagingen
Door corona kon het festival in 2020 en 2021 niet doorgaan, wat grote impact had op het scholenproject. Guido: “Je merkt dat je hierdoor een generatie kwijt bent geraakt. Ons project om meer instrumenten aan te schaffen liep door corona ook vertraging op.” Dit jaar konden er gelukkig weer instrumenten worden gekocht. Maar door de impact van corona in combinatie met de stijgende inflatie stelde Guido voor een radicale keuze. “We werden geconfronteerd met enorm stijgende kosten. Dan heb je geen keus meer en is het óf stoppen óf entree heffen. Ik wilde het festival graag gratis toegankelijk houden, maar dat was niet meer houdbaar.” 

Binding met de buurt
Deze verandering betekent niet dat het Rotterdam Bluegrass Festival een ander karakter krijgt, garandeert Guido. In aanloop naar het festival trekt een band door de wijk en worden in samenwerking met organisaties als Rottetalent en Goud van Noord workshops georganiseerd. “De projectleiders vullen een digitale gastenlijst in die is gelinkt aan ons kaartsysteem. Zo hebben de mensen die het nodig hebben het hele weekend gratis toegang en krijgen ze twee gratis drankmunten. Veel mensen die een vrijkaart hebben gekregen komen het hele weekend, dat kan ik zien in het systeem. Later kunnen we ze via een mailtje vragen of ze het naar hun zin hebben gehad. Zo leer je je publiek beter kennen.”

Geen eenheidsworst
Bij het jaarlijkse Rotterdam Bluegrass Festival wordt de buurt zo veel mogelijk betrokken, aldus Guido. “Dat begint gewoon in de straat. Dan zeg ik tegen de visboer dat ik zijn haring wil verkopen, of vraag ik een kroeg om onderdeel te zijn van de nachtprogrammering. Veel van onze vrijwilligers komen ook uit de wijk.” De brede programmering en de samenwerking met organisaties uit de wijk ondersteunen Guido’s kerngedachte. “Ik wil een zo breed mogelijk publiek bereiken. Dat is ook het Rotterdam waarin ik ben opgegroeid. Gratis evenementen met allerlei culturen door elkaar heen hebben mij geïnspireerd om dit festival te organiseren. Want als er van alles door elkaar heen loopt, dan wordt het leuk.

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieNoordplein, Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://www.bluegrassfestival.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.