Rotown

Rotown

DOW0004

Een uniek poppodium aan de Nieuwe Binnenweg met live muziek,een café, vegan restaurant en club

Rotown, een uniek poppodium aan de Nieuwe Binnenweg, bestaat al 35 jaar. Eigenaar Jessica Hogerhuis: “Live muziek is altijd het belangrijkste onderdeel geweest, maar daarnaast zijn we ook een café, restaurant en een club. Dat zie je niet bij andere poppodia en maakt dit tot een bijzondere plek.” 

De geboorte van Rotown 
In 1985 werd Rotown geopend in een voormalig Chinees restaurant. Rotterdam had op dat moment geen poppodium en er gebeurde weinig op het gebied van live muziek. Het concept kwam uit de koker van Rotterdamse journalist en muzikant Fons Burger. Naast vijf avonden per week live muziek, eten en drinken vervulde Rotown ook andere functies zoals een fotogalerie. Door de jaren heen is het podium samengegaan met Nighttown en BAR3, weer losgekoppeld en een aantal keren van eigenaar verwisseld. 

Horeca in hart en nieren 
Jessica werkt al sinds haar 15e in de horeca en vanaf 1999 in Rotown. “Ik vind het leuk om het bezoekers naar de zin te maken. Hard werken, contact met mensen en de afwisseling in het werk hebben me altijd aangetrokken.” Ze startte bij Rotown in de bediening en groeide door naar bedrijfsleider. Dat ze eigenaar zou worden van een poppodium stond niet op de planning. “Ik heb altijd gezegd dat ik geen eigen horecazaak wilde, tenzij het Rotown zelf zou zijn. Toen de kans zich voordeed dacht ik: ‘Ik moet er alles aan doen om het te laten lukken’.” Inmiddels runt ze Rotown al twaalf jaar met veel plezier en sinds kort ook weer met BAR3 erbij. “Dit is een bijzondere plek, voor ontmoeting en om jongeren kennis te laten maken met live muziek. Ze komen hier als ze jong zijn om tot diep in de nacht te dansen. Jaren later zitten diezelfde mensen op het terras, maar dan met hun kinderen. En we hebben bijvoorbeeld een stel gehad dat elkaar hier heeft ontmoet en ook hier zijn getrouwd. Dat zijn mooie dingen.” 

Toekomstwensen 
De Nieuwe Binnenweg is een drukke straat die nog wel wat aandacht kan gebruiken. Jessica: “Ze rijden hier veel te hard. Ik heb al verschillende ongelukken zien gebeuren. Ook missen we momenteel een contactpersoon voor meldingen. Voorheen kwam de wijkagent regelmatig langs en hadden we een jaarlijks overleg met politie en winkeliers. Wie de wijkagent nu is weet ik helaas niet.” Onderling staan de winkeliers in contact via een appgroep. “Als er overlast is dan laten we dat elkaar weten zodat we bijvoorbeeld één lijn kunnen trekken in het weigeren van de toegang.” Ze hoopt dat de gemeente de versoepeling voor bredere terrassen intact laat. “Het is goed voor Rotterdam als stad dat er meer ruimte is voor horeca.” 

Duurzaamheid 
De wijk ervaart ze als levendig en gemoedelijk. “De winkeliers kennen elkaar onderling, veel ervan zitten hier al jarenlang. Het is een multiculturele straat, dat zie je aan het publiek en aan het winkelaanbod. Onze programmering sluit daar op aan, we willen veel doelgroepen iets bieden.” Rotown blijft in ontwikkeling, ook op het gebied van duurzaamheid. “We hebben voor het grootste deel led-verlichting en onze keuken draait op elektriciteit. Ook de menukaart is veranderd, we merkten op dat steeds meer bands en bezoekers kozen voor de vega of vegan optie. Tijdens corona hebben we alles omgegooid en nu is de hele kaart vegan.” 

Trots  
Naast de fysieke locatie Rotown is er ook de Stichting Live at Rotown. Deze stichting programmeert muziek voor veel verschillende locaties in de stad, waaronder de Doelen, V11 en Arminius. Een mooi voorbeeld van hoe Rotown Rotterdamse horeca en uitgaanslocaties met elkaar verbindt is het meerdaagse festival ‘Left of the Dial’ dat nu vier jaar bestaat. Jessica: “Daar ben ik echt trots op, het is een prachtig showcase festival. Uit heel Europa en zelfs daarbuiten halen we opkomende jonge bands en artiesten hierheen. Live muziek verbindt, ik hoop dat we nog lang zo door kunnen gaan.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDijkzigt Oude Westen
LocatieNieuwe Binnenweg 19, 3014 GB Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://www.rotown.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.