Rondje Dijkzigt

Rondje Dijkzigt

DOW0006

Dijkzigt biedt ruimte aan kunstinstituten, organisaties, architectuur en stedelijk groen en wordt dagelijks door meer dan 20.000 mensen bezocht

De wijk Dijkzigt oogt grootstedelijk door de vele hoogbouw en architectonische bezienswaardigheden. De wijk biedt ruimte aan grote organisaties en instituten, zoals Hogeschool Rotterdam, Erasmus Medisch Centrum en aan kunst & cultuur, stedelijk groen en architectuur. Naast wijkbewoners maken dagelijks wel meer dan 20.000 bezoekers gebruik van het gebied. Dagjesmensen uit Rotterdam, de rest van Nederland, studenten en toeristen van over de hele wereld. 

Kunst & cultuur nabij 
Het Museumpark is een belangrijke bezienswaardigheid in het gebied door de verschillende kunstinstituten die er zijn gevestigd. “Ik loop regelmatig door het Museumpark”, vertelt een wandelaar. “Vroeger woonde ik hier in de buurt en was ik hier heel vaak, dus dat is een stukje nostalgie.” Hij vertelt dat hij nog steeds regelmatig langs de verschillende musea loopt, zoals bijvoorbeeld de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum. “Ik kijk dan even of er alweer nieuwe tentoonstellingen zijn, zo ja dan ga ik naar binnen. Het is fijn om zulke plekken dichtbij huis te hebben.” Een andere jonge bezoeker van het Museumpark wacht op een bankje voor het Depot van Boijmans van Beuningen. “Ik woon niet in Rotterdam, maar ben hier voor een dag. Ik ga zo meteen met vriendinnen naar het Depot, het is een heel mooi gebouw om te zien.” Naast Kunsthal Rotterdam, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Depot Boijmans Van Beuningen en Museum Boijmans van Beuningen in het park vind je aangrenzend ook Het Nieuwe Instituut, het Chabot Museum Rotterdam en Huis Sonneveld. Het park is daarnaast een soort openluchtmuseum met verschillende kunstwerken. 

Veel openbare ruimte, verminderd gebruik door langdurige herinrichting 
In het gebied is veel openbare ruimte, waar mensen samenkomen, wandelen, sporten, recreëren en waar activiteiten plaatsvinden. Momenteel wordt het Museumpark heringericht. Een bezoeker vertelt dat het gebied haar daarom nu wel tegenvalt. “Ik wist niet dat ze dit aan het doen waren voor ik hierheen kwam. Op de afbeeldingen die ik had gezien zag het er heel anders uit. Nu is het niet zo leuk om hier te wandelen.” Iemand anders, die regelmatig in het gebied te vinden is, vindt dat de herinrichting erg lang duurt. “Ik vraag me af hoelang het nog duurt. Nu alles open ligt, ook de tuinen, is het minder aantrekkelijk om hier een wandeling te maken.” De galerij achter Het Nieuwe Instituut is wel een geliefde architectonisch openbare plek, onder andere onder sporters en fotografen. Ook werd het Museumplein lang gebruikt door ‘urban sporters’, zoals skateboarders. Zij vragen zich af of ze terug kunnen keren naar deze plek als de herinrichting klaar is. Over het proces van participatie binnen de vorming van de plannen zijn ze niet tevreden. 

Hogeschool Rotterdam & Erasmus MC 
Studenten van Hogeschool Rotterdam zijn veel geziene gebruikers van het gebied. Ongeveer 22.000 van de 40.000 studenten gaan naar school op de locaties aan het Museumpark, de Rochussenstraat en het Academieplein. Daarnaast is het Erasmus MC voor lokale, regionale en landelijke (specifieke) zorg het grootste universitair medisch centrum van Nederland verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2022 is het oude Dijkzigt Ziekenhuis, met de voor Rotterdammers zo kenmerkende gebouwen waaronder de zusterflat, gesloopt. In 2023 wordt gestart met de bouw van een nieuwe campus. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDijkzigt Oude Westen
LocatieDijkzigt, Rotterdam
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.