Robbert de Vrieze

Robbert de Vrieze

BT0033

Maatschappelijk ontwerper Robbert de Vrieze is onder andere betrokken bij Delfshaven Coöperatie: een netwerk dat zich sterk maakt voor lange termijn waardeontwikkeling van de wijk en haar bewoners.

Maatschappelijk ontwerper Robbert de Vrieze woont sinds 2008 in Bospolder-Tussendijken en is onder andere betrokken bij Delfshaven Coöperatie: een netwerk dat zich sterk maakt voor lange termijn waardeontwikkeling van de wijk en haar bewoners.

Netwerk uitbouwen
Robbert zet zich graag in voor de wijk, met name op het gebied van energie. Samen met de Stadsmarinier en andere wijkpartners werkte Robbert mee aan Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken (BoTu) 2028: een programma waarbij bewoners en ondernemers samen werken aan grote verbeteringen in de wijk. Tot eind 2022 was ik projectleider ‘energie’ voor BoTu2028”, vertelt Robbert. Het doel is om gezamenlijk het netwerk van mensen in de wijk uit te bouwen en van daaruit onder andere energieprojecten te realiseren.”

Collectieve besluitvorming
Ook op andere plekken is Robbert bezig met het verbeteren van de stad. Zo werkt hij vanuit het platform Energie van Rotterdam aan de energietransitie in Rotterdam-Zuid, waar verschillende energiecoöperaties bij zijn aangesloten. Robbert: Om mensen bij elkaar te brengen zijn er Europese subsidies om collectieve zonnedaken te realiseren. Daarmee wordt het sociale en economische netwerk in de wijk versterkt.” Bewoners investeren mee in het zonnedak en zijn voor een deel eigenaar. De helft van de winst gaat naar individuele bewoners en de helft naar een duurzaam wijkfonds. Daarmee is een zonnedak een krachtig middel om collectieve besluitvorming terug in de wijk te brengen. Op Zuid gaat dat om 25 zonnedaken die de verduurzaming en sociale cohesie in het gebied een boost geven”, zegt Robbert. “Hiermee kunnen we de energietransitie door middel van eigenaarschap en handelingsperspectief bevorderen.”

Commons: voor iedereen toegankelijk
Volgens Robbert zijn dit soort democratische instrumenten hard nodig om het vertrouwen tussen burgers en de overheid te repareren. De overheid lijkt niet meer altijd in staat werkende oplossingen te verzinnen. Door de huidige polarisatie, desinformatie en mediacratie verliezen mensen het vertrouwen in de politiek.” Om hier aan te werken is met de International Architecture Biennale Rotterdam (IABR) het IABR Commons Collectief BoTu opgezet. Met energietransitie als hefboom werken zij op verschillende terreinen en domeinen aan lokale veerkracht en eigenaarschap. Overal in de wijk werken mensen aan nieuwe publieke voorzieningen, ook wel bekend als commons: plekken en initiatieven die voor iedereen toegankelijk zijn en waar bewoners het voor het zeggen hebben.”

Bouwen aan een gemeenschap
In de wijk BoTu zijn vijftien commons in kaart gebracht om te laten zien dat in sterk veranderende tijden vaste plekken en voorzieningen nodig zijn waar mensen op terug kunnen vallen. In tijden van crisis is dat erg belangrijk, dat hebben we tijdens de coronaperiode duidelijk gezien”, aldus Robbert. In Bospolder-Tussendijken en Delfshaven zijn nu weer veel buurthuiskamers te vinden. Doordat bewoners het er voor het zeggen hebben, wordt er tegelijk op een laagdrempelige manier gewerkt aan capacity- en community building. Robbert: Met het oog op de toekomst is dit een interessante manier om welzijn te organiseren. Omdat de impact veel dieper en breder is dan wat een welzijnsbedrijf kan doen.”

Hoop voor de toekomst
Robbert is hoopvol: lokaal welzijnsgeld dat naar lokale partijen gaat is inmiddels gestegen van 5% naar 35%. En er is structureel geld dat naar lokale infrastructuur gaat, zoals CityLab010 en Opzoomer Mee. Het is belangrijk om te investeren in een lokaal initiatief met een duidelijk meerwaarde voor de wijk. Maar nog steeds is er een glazen plafond voor de gemeenschapseconomie. Het wordt tijd dat het welzijn van mensen geen verdienmodel meer is voor commerciële welzijnsbedrijven, maar een recht op zelfbeschikking dat mogelijk wordt gemaakt door de gemeente.”

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieRösener Manzstraat 57, 3026 TL Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://delfshavencooperatie.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.