Restaurant Dolice

Restaurant Dolice

HS0015

Tot 2022 fungeerde restaurant Dolice als een cultureel podium en huiskamer van de wijk

Tot 2022 was Senay Akdemir samen met haar man de drijvende kracht achter restaurant Dolice. Senay omschrijft Dolice als een restaurant, een bodega, een wijnhuis maar ook een cultureel podium en huiskamer van de wijk.

Enthousiasme 
Dolice opende de deuren kort voordat begin 2020 de eerste lockdown van start ging. Dat veranderde niets aan het enthousiasme van deze onderneemster. Laagdrempeligheid, creativiteit en openheid zijn belangrijke waarden volgens welke Senay werkt. Die openheid heeft wel grenzen vertelt Senay: “Aan tafel vinden veel gesprekken plaats, maar ik heb de regel dat er niet over politiek wordt gesproken én er wordt niet gevloekt.” 

Klanten helpen mee 
In Dolice nemen Senay en haar man alles voor hun rekening. Zij koken, maken muziek en verzorgen de programmering. Daarom wordt ook een beroep gedaan op klanten; om mee te koken, op te ruimen of muziek te maken, uiteraard alleen als mensen dat willen. Soms betrekt Senay haar gasten nog wat meer: “Dan geef ik ze een schildersdoek en als ze zin hebben mogen ze schilderen.”  

Voedingsgewoonten 
In het restaurant is een open keuken zodat bezoekers kunnen zien hoe het eten wordt bereid. Senay nodigt vaak kinderen uit in het restaurant en geeft ze klusjes. In haar strijd tegen ongezonde voeding en obesitas is er in het restaurant een verbod op frisdranken voor kinderen. “Kinderen eten het best als je ze er bij betrekt. Ik laat ze stukjes komkommer bij het water doen, dan drinken ze water in plaats van fris.” In de wijk komen steeds meer studenten wonen. Senay ontfermt zich over deze jongeren, waakt over hun voedingsgewoonten en geeft ze af en toe een gratis maaltijd als ze weet dat ze niks te besteden hebben.  

Lekker eten en mooie muziek 
Na veel omzwervingen is Senay in Rotterdam Zuid terecht gekomen. Op zoek naar een plek waar ze lekker kon eten en naar mooie muziek kon luisteren besloot ze zelf zo’n plek te maken. Het resultaat is een restaurant dat samen met de gasten is gemaakt. Zelfs alle meubels en objecten zijn giften van klanten en overal zit een verhaal aan vast. 
 
Einde van een droom 
In januari 2022 kwam het nieuws naar buiten dat Restaurant Dolice dicht blijft. Senay hakte de knoop door toen er wéér een lockdown vanwege corona werd aangekondigd. Van de drie jaar dat Dolice bestond, is het restaurant door de lockdowns twee jaar dicht geweest. Senay hoopt nog vaak langs te gaan bij het café dat in de plaats van Dolice komt. De Beijerlandselaan blijft háár straat. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHillesluis
LocatieBeijerlandselaan 165, 3074 EG Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.