Podium Islemunda

Podium Islemunda

IJ0006

Een culturele ontmoetingsplek en meemaakpodium met een veelzijdig artistiek programma

In het hart van IJsselmonde vind je sinds 2014 Podium Islemunda: een culturele ontmoetingsplek en meemaakpodium met een veelzijdig artistiek programma.  In de theater- en filmzaal worden jaarlijks zo’n tachtig voorstellingen en films geprogrammeerd en in vijf studio’s krijgen makers met professionele ambities de ruimte om te werken aan hun eigen voorstelling. In het pand huizen naast Podium Islemunda ook Brasserie op Zuid, Makersplatform IMPACT, Rotterdams Wijktheater en Bibliotheek IJsselmonde, waar je zeven dagen per week binnen kunt lopen.  

Programmeren naar behoefte 
“Omdat de afstand tot de culturele voorzieningen in de stad groot is, brengen we zelf cultuur naar dit gebied”, zegt Irma van Lierop, directeur van Podium Islemunda. Het idee is om met een veelzijdig aanbod van kunst en cultuur de levendigheid in de buurt te vergroten. Wat Podium Islemunda hierin uniek maakt is dat het programma gemaakt wordt vanuit de behoefte van de beoogde bezoeker. “Ons programma moet relevant zijn voor IJsselmonde. Wij beginnen daarom bij de bewoners. Wat doe je zelf? Wat zou je hier willen doen? Waar gaat je interesse naar uit? Het grootste deel van ons programma komt zo tot stand in samenwerking met programmapartners, culturele organisaties of initiatieven in het gebied.” 

Ruimte voor makers
“Podium Islemunda is bij uitstek een plek voor nieuwe makers”, zegt Irma. “Naast een podium zijn we een werkplaats. We hebben studio’s en zalen waarmee we nieuwe makers faciliteren die een verhaal hebben en zich willen uiten in spoken word, theater, dans of muziek. Mensen met professionele ambities kunnen bij ons hun eerste stappen maken.” Het aanbieden van een cultureel programma in IJsselmonde vereist maatwerk. “Het is niet per se een gebied waar mensen wonen voor wie cultuur vanzelfsprekend is. En als er wel interesse is, dan ervaart men soms een financiële drempel. Dus je moet echt hard werken om het publiek uit IJsselmonde binnen te halen. Die publieksontwikkeling vind ik interessant: kijken of je mensen die weinig met cultuur hebben of denken dat het niks voor hen is, of er weinig van afweten, toch kunt betrekken en kunt raken.” Nieuwe makers die een voorstelling maken nemen ook weer nieuw publiek mee, aldus Irma. “Het publiek komt dan speciaal voor deze performers. Die kennen ze van de straat. Sommige bezoekers zitten dan voor het eerst van hun leven in een theater. Dat vind ik gaaf.” 

Bekend in IJsselmonde 
De bewoners van IJsselmonde zijn trots op hun wijk, merkt Irma. “Iemand zei eens tegen mij ‘IJsselmondenaren staan met hun rug naar de stad’. Ik denk dat dat klopt: mensen leiden hier hun eigen leven en voelen zich naar mijn ervaring zeer verbonden met de wijk. Veel bewoners in IJsselmonde kennen het podium ook. “Uit straatinterviews in alle wijken in het gebied blijkt dat 47% ons spontaan noemde als het gaat over de kennis van het cultuuraanbod in het gebied. Dus heel veel mensen kennen ons podium, maar het is niet zo dat ze hier allemaal regelmatig komen en dingen doen, dus daar zit wel een uitdaging. Het is ook een heel groot gebied, er wonen hier meer dan 60.000 mensen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkGroot en Oud IJsselmonde
LocatieHerenwaard 17 3078 AK Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://islemunda.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.