Platform Katendrecht

Platform Katendrecht

KAW0001

Platform Katendrecht zorgt voor verbinding tussen oude en nieuwe bewoners

Een multiculturele volkswijk als Katendrecht volbouwen met dure woningen werkt niet, zegt Lorenzo Elstak. Want rijke en arme bewoners mengen niet automatisch. Maar daar kun je wel voor zorgen. 
 
Moeders van de wijk 
Lorenzo is een geboren en getogen ‘Kapenees’. In de tijd dat hij opgroeide in zijn wijk Katendrecht was sociale controle en cohesie heel normaal. “Als mijn moeder aan het werk was kon ik tijdens de schoolpauze bij onze Nederlandse of Chinese buren terecht”, vertelt Lorenzo. “De Nederlandse buren namen mij overal mee naar toe. Ik werd gedragen door de wijk”.  Katendrecht bruiste en er waren veel activiteiten in de wijk. “Er waren allerlei vrijwilligers die gezien werden als de moeders van de buurt. Je kon geen kattenkwaad uithalen, want je werd meteen gesnapt en gecorrigeerd.” 

Dorpsgevoel verdwijnt 
Inmiddels heeft Lorenzo een huis gekocht in IJsselmonde, want kopen op Katendrecht is te duur. “Jonge mensen die een binding hebben met de wijk moeten hier ook iets kunnen kopen. Dan blijft de wijk zoals die is.” Hij zou graag het gevoel van een dorpse stadswijk met een rauw randje terug willen laten komen op Katendrecht. “Er wordt hier abnormaal veel gebouwd, dus komen er allerlei nieuwe mensen in de wijk wonen. Er kan veel meer verbinding komen tussen oude en nieuwe bewoners. Het gebeurt nog net te weinig en dat vind ik jammer.”  

Afspiegeling van Rotterdam  
Er komt steeds meer kapitaal naar de wijk: welvarende en hoogopgeleide mensen met veel kennis die vaak bij grote bedrijven werken. Daarnaast wonen er mensen met een kleine beurs die met hun levenservaring en talenten bijdragen aan de wijk. “We kunnen veel van elkaar leren, maar het contact ontbreekt. Er zouden daarom meer sociale projecten in de wijk moeten komen waardoor mensen met elkaar in gesprek gaan om te kijken waar vraag naar is.’’ 

Platform Katendrecht  
Om dit voor elkaar te krijgen richtte Lorenzo met andere wijkgenoten Platform Katendrecht op. Het doel is om projecten te ontwikkelen die fungeren als brugfunctie tussen oude en nieuwe bewoners om zo de wijk mooier, beter en leefbaarder te maken voor iedereen. Kortom: om de stadsvernieuwing op Katendrecht te laten slagen. “Ons pand is een plek waar alle verschillende buurtbewoners elkaar vinden om samen mooie dingen te creëren. Het is een plek voor iedereen, al is het maar om gezellig even een bakkie koffie te drinken. Daarna gaan de mensen met elkaar naar buiten om anderen te ondersteunen en te verbinden met de wijk.” 

Kaapse Band 
In het pand is ook een muziekruimte gevestigd die door het team wordt omgebouwd tot een professionele repetitie- en opnamestudio. De verbouwing kan mede gerealiseerd worden door een donatie vanuit Theater Walhalla theater en eigen inleg. “In de nieuwe studio kunnen zowel beginnende als professionele muzikanten uit de wijk muziek maken, repeteren en opnemen. Onze droom is om een Kaapse Band te realiseren.” 
 
Samen sterk voor een leuke wijk 
Lorenzo vindt Katendrecht een heerlijke wijk. Je woont aan het water en er zijn veel leuke restaurantjes, cafés en winkels. Maar als er geen verbinding is, dan gaat de buurt achteruit. “Als mensen elkaar niet kennen en ondersteunen, zitten criminaliteit en verloedering in een klein hoekje. Dan trekken mensen weg en daalt de waarde van je huis. Dus iedereen heeft er belang bij dat de wijk leuk blijft.” Daarvoor moet je elkaar ondersteunen waar kan, zegt Lorenzo. “Dat moet je blijven aanmoedigen. We zijn allemaal ‘Kapenezen’ en samen kunnen we dit met elkaar!” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKatendrecht Wilhelminapier
LocatieTolhuislaan 111 3072 LP Rotterdam
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.